Изложби

Изложба "Има и такива дни!..."

Художникът Орлин Атанасов с нова изложба и поредното творческо предизвикателство

Изложба "Има и такива дни!..."


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Има и такива дни!..." е заглавието на предстоящата изложба на художника Орлин Атанасов
, която ще бъде открита на 4 декември 2014 г. от 18 ч. във фоайето на зала „България”.
            
Kръговратът на дните винаги ни отвежда на едно и също място в календара. Разликата е, че една година е изтекла. За всички е така, а и всеки от нас има „своите“ дати, очакваните радостни дни в годината.
             
За художника Орлин Атанасов 4 декември започва да се превръща с такава особена, щастлива дата. Това е неговият ден! Тогава той открива изложби. Миналата година на 4 декември в клуб „Стая № 5“ в София беше предната, в която главен герой бе „кафето“. Да, зрънцето кафе – самò или в компания. Понякога в странна компания.
             
Орлин Атанасов обича да експериментира. Той поставя кафеното зрънце сред най-невероятни природни творения, или пък го съчетава с неочаквани биологични материали, комбинира го с понякога стряскащи, предизвикателни отпадъци. Да! Например боклуци от плажа. Умението, разхождайки се около прилива, да видиш елемент от бъдеща картина е приоритет само на „избраните“. Кафето всъщност става неочакван повод, нишка, навързваща различните му хрумвания. Носи му безкрайно удовлетворение от „удоволствието да изненадаш сам себе си“, както самият той казва и продължава: „Ако действително си успял, то и зрителят ще реагира на провокацията.“
               

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Визитната картичка на автора смайва с многообразието от дейности. Всъщност Орлин
Атанасов завършва илюстрация в НХА и е приложен график. Животът обаче го среща с професиите на гипсолеяр, бронзолеяр, дърводелец, зидаро-мазач, заварчик, художествен редактор, технически редактор, ръководител на дизайнерски екип – web технологии, пространствен оформител, художник на детски предавания в телевизията... От януари 2015 г. му предстои още едно предизвикателство – ангажиран е като консултант за сценографията за оперна постановка в емблематичната Русенска опера.

Името на Орлин Атанасов може да откриете върху много корици на книги, библиотечни оформления, CD-та, запазени знаци. Също негова реализация е мащабният проект на 12-томната голяма енциклопедия България – БАН.

Автор:
Симеон Танев
Публикация:
01.12.2014 г. 11:04
Етикети:
Посетено:
2287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20442-izlozhba-ima-i-takiva-dni