Изложби

Изложба "Памет за Освобождението"

Експонати от колекциите на Военноисторически музей – Плевен гостуват в София, Галерия „Индустриална 11”

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Памет за Освобождението”
с експонати от колекциите на Военноисторически музей – Плевен

София, Галерия „Индустриална 11”
03 декември – 18 декември 2014
Официално откриване: 03 декември 2014, 18.30 часа

Съдбовно място в националната ни история и в българската народна памет заема Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. Значението й е с непреходен характер, защото с нея се сбъдва вековната мечта на българите за национален суверенитет. 

Показателен е фактът, че повече от столетие тя живее в живописното творчество на български и чужди художници, част от което е събрано във фондовете на Военноисторически музей – Плевен. Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на ХХ век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори.

В оформлението на параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец” участват изтъкнати творци като художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки, а творбите им и сега предизвикват заслужено възхищение. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи-музеи. 

През годините художествената колекция се попълва с много нови произведения от български и чуждестранни автори. Напълно обяснимо е, че и плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-78 г. и Плевенската епопея. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано с тези героични събития. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка на двете империи, решила изхода на войната.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Памет за Освобождението” включва 27 художествени платна, отразяващи моменти от историческите събития, белязали хода на войната. След тях са: „Защитата на Плевен”, „Превземането на Ловеч”, „Завладяване на редутите при Плевен от Скобелевци”, „Боят на река Вит”, „Боя при Смърдан” и други. Отразено е отношението на българския народ към войната с платна, които илюстрират братската помощ, посрещането на освободителите и радостта от свободата.

Друга тема в живописните платна са паметниците на признателност – мавзолеите в Плевен и Гривица, храм-паметникът „Св. Александър Невски”, паметници и братски могили, разположени на бившите бойни полета, които и днес пазят спомена и напомнят за високата цена, с която е възстановена българската държавност. 

Авторите на тези платна са от различни поколения. Сред тях са утвърдени имена на български художници, като академик Светлин Русев, Христо Бояджиев и Дионисий Дончев, участвали в художествените работи по панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Сашо Рачев, Дило Дилов, Захари Гетов, Лиляна Русева. На тема Руско-турска война 1877-1878 г. са творили и много чужди художници като Лев Лагорио, Дмитрий Поленов, Николай Дмитриев-Оренбургски, Василий Василиевич Верешчагин и много други.

Някои от представените платна са копия на техни творби. 

Представени са и оригинални вещи от войната – мундир на младши унтер-офицер от IV Донски казашки полк, руско ръчно огнестрелно оръжие – Крънка и Бердана 2, пушка Пибоди и образци от хладно оръжие. 


За повече информация:
Тел.: 02/ 917 88 39
gallery@vassilevibros.com


Автор: Георги Иванов
29.11.2014 г. 20:43
Посетено: 1030
Етикети: галерия Индустриална, Плевен, война, картини, изложба, Военноисторически музеи
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20423-izlozhba-pamet-za-osvobozhdenieto