Изложби

Изложба "Небесна хармония" на Емануеле Индия

Изложбата на сицилианския художник гостува само за два дни в изложбената зала „Проф. Васил Геров“

Изложба "Небесна хармония" на Емануеле Индия


◊ ПОКАНА

Национален дарителски фонд „13 века България“ има удоволствието да ви покани на изложба „Небесна хармония“ на Емануеле Индия.

Откриване на 1 декември от 18:00 ч. в изложбената зала „Проф. Васил Геров“. 

Емануеле Индия – сицилиански художник, пресъздаващ с изкуството си палимпсеста от култури, които са преминали през хилядолетията през неговия остров.

Чрез свое собствено историческо и стилово проучване на тема „Rilegatoria d’Arte” (Занаятчийска книговезница - б.пр.). и реставрацията на античната книга и посветен на приложната археология на способи и материали, той ни пренася във форми и цветове, богати на философско и сакрално съдържание. Сицилия и България имат византийската култура като общо помежду си и художникът ни разказва за тази връзка, от която черпи, в ценността на материалите, взаимствани отчасти от мозаичните декорации на арабско-нормандските катедрали или от мраморните подове на Света София.

От тук се заражда необходимостта от един междукултурен диалог, който си припомня своите корени, за да изплува в съвремието чрез тази изложба, където византийското изкуство на сицилианската земя и това на България, заедно прекосяват времето и пространството чрез преноса на изкуството, за да се превърне в послание със своите материални и нематериални богатства.

Свидетелства-посредници на набожност и история, които отразяват дълбочината в търсенията и разкритията в днешните времена. Един принцип жив и в древните култури, където съществуват взаимосвързаности на един телесен уникум, но също така между различни същества, които са част от човечеството, но възприети не само като части на тялото на света, но и чрез душата, в общение, което прониква в света, като в един жив организъм, изразен в природата, но също и в изкуството, и който съвременният художник Емануеле Индия ни разкрива чрез душата си и чрез своя художествен израз. 

Емануеле Индия е и наследник на предишен опит в сферата на реставрацията на книги и в археологията като дизайнер при разкопките на най-големите обекти за региона на Сицилия и при графичното и декоративно оформяне на музейните и метални находки. Днес е държател на забравено изкуство, от което придобива познания и за материали като дърво, кожа, злато и пигменти, към които прибавя таланта и присъщата си чувствителност в пътуването, насочено към постоянно и изтощително дирене и усъвършенстване. 

Всяка експозиция на художника отвежда творбите му на уникални и престижни места, места на великолепие и мистицизъм, свързани с неговото изкуство „Палатинската Капела” в Палермо, „Палацо дей Нормани”, от Сицилия до Кайро и Париж, а днес… в София).

В тази изложба ще се възхитим на лайтмотива на кръговата форма на космогонията и космографията: “слънчеви дискове”, “дарохранителници”, “мандала”, “златни порти”, ”ислямски щитове”, ”палатински куполи” (гледани отдолу), “витражни розетки” на катедрали, “мистична роза”, символиката на ”астралното полукълбо”, "Ин-Ян”, “Хваление и Песен на песните” до най-древните 4 елемента на майката Природа “дъгата - Божият мост”.

Изложбата гостува само за два дни в изложбената зала „Проф. Васил Геров“. Тя може да се посети на 02 декември 2014 г. от 09:00 до 17:30 часа.

Откриване 01 декември 2014 г. от 18:00 часа
Адрес: София, кв. "Лозенец", пл. „Проф. Васил Геров“, 1
(кръстовището на ул. "Розова долина" и ул. "Цанко Церковски")



Автор:
Мехмед Билял, НДФ "13 века България"
Публикация:
28.11.2014 г. 13:46
Етикети:
изложбаНДФ 13 века България
Емануеле Индия
Небесна хармония
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20417-izlozhba-nebesna-harmoniya-na-emanuele-indiya