Изложби

Галерия „ЛИК“ представя проф. Васил Вълев

Самостоятелна изложба живопис

Галерия „ЛИК“ представя проф. Васил Вълев


◊ ПОКАНА

Галерия „ЛИК“      
представя
от 26.11 до 16.12.2014 г.

проф. Васил Вълев
самостоятелна изложба живопис

Откриване на 26 ноември, сряда, от 18.30 ч.
Галерия „ЛИК“ ул: “Лайош Кошут“ №37    
   

Проф. Васил Вълев е роден през 1934 г. в с. Сигмен, Карнобатска община. Завършил е „Декоративно-монументална живопис“ при проф. Георги Богданов през 1959 г. От 1964 г. участва редовно в художествения живот на страната, както и в представителни български изложби в чужбина. Организирал е самостоятелни изложби в България, Багдад (Ирак) и Богота (Колумбия).

Награди от изложби и конкурси:
1990 – Награда за акварел на името на „Никола Маринов“
1988 – Награда на ЦС На Български професионални съюзи за живопис
1982 – Награда „Земенски манастир“
1978 – Диплом от ІV Международно биенале на живописта в гр. Кошице, Словакия
1975 – Първа награда от конкурс на СБХ за пейзаж и натюрморт.


„Изкуството на Васил Вълев е истинска притча за реализма – за неговата неповяхваща актуалност, неговата неизчерпаема многоликост.

Наричат го лиричен художник. Истината е друга – той е изцяло в суровата покъртителна драма. Особено в творбите с композиции на човешки фигури. Това са хора, стъпващи върху гола земя и изцяло обречени на нея – във всеки миг, уловен от автора, във всяко състояние. Но драмата не извира само от израженията на лицата. Тя е в колорита – приглушен, потъмнен, за да стигне до тътнещите дълбочини на чувството. Драматизмът е в основата и в сърцевината на пейзажите на пейзажите на проф. Вълев – в енергичната нагънатост на планинските силуети, в резките стръмнини, в гърчовете на клоните на дърветата...
   
Същото се долавя и в натюрмортите на художника – в тях предметите губят битовите си предназначения, за да се превърнат в живописни образи, подчинени на творческия замисъл, който при този автор е винаги драматичен.

При Васил Вълев, драмата е внушение, а не сюжет. И тук сe заприда нишката на възможностите на реалното – не безконечно като космос, а като живот, който е непосредствено около нас и в който ние самите участваме.“
Йордан Янков – поет

В изложбата показваме портрет на Петър Кушлев, пейзажи, натюрморти, в техниката на масло, акварел и гваш.


Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
25.11.2014 г. 15:07
Посетено:
2487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20390-galeriya-lik-predstavya-prof-vasil-valev