Изложби

70 години от Словашкото национално въстание (1944 г.)

Изложба в Балабановата къща в Стария град

70 години от Словашкото национално въстание (1944 г.)


◊ СЪБИТИЕТО

В 16:00 часа на 24 ноември 2014 г. г-н Мариян Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, ще открие в Балабановата къща в Стария град изложба, посветена на 70-годишнината от Словашкото национално въстание през 1944 г.

Изложбата, която ще може да бъде разглеждана в рамките на един месец, е изготвена от посолството на Словашката република в България, като съорганизатори са Сдружение „Чехи, словаци и приятели – Пловдив”, Общински институт „Старинен Пловдив” и Държавния архив - Пловдив.

Изложбата се състои от 21 информационни табла на английски и български език, посветени на едно от най-важните военно-политически събития за словашкия народ в съвременната история. Въоръжената борба на словаците и националните малцинства, живеещи в Словакия, е не само борба срещу нацизма, но и борба за съществуването на словашкия народ. По време на въстанието напълно се проявява нарастващото национално съзнание, довело до решението да се прекрати зависимостта от нацистката Германия. Участниците доказват не само на себе си, но и на света отстояването на собствения си национален суверенитет. Той се изразява в патриотизма и солидарността с антифашистките борци в другите европейски страни.

Изложбата ще бъде обогатена с непоказвани досега документи, отразяващи участието на пловдивчанина Петър Сребрев Йовчев в словашкото национално въстание, трагично загинал в нацистки концлагер.

 Автор: ОИ ”Старинен Пловдив”
21.11.2014 г. 15:14
Посетено: 1134
Етикети: Пловдив, Балабановата къща, изложба, ОИ Старинен Пловдив, Петър Сребрев Йовчев, Словашко национално въстание
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20355-70-godini-ot-slovashkoto-natsionalno-vastanie-1944-g