Изложби

Vivacom представя развитието на телекомуникациите в България в тематична експозиция

VIVACOM Art Hall с първа собствена изложба

Vivacom представя развитието на телекомуникациите в България в тематична експозиция


◊ СЪБИТИЕТО

Като компания, която оперира в един от най-иновативните и динамични сектори – този на телекомуникациите, VIVACOM реши да припомни на обществото какъв голям прогрес има сектора в последните десетилетия. За него свидетелства изложбата „135 години развитие на телекомуникациите в България“, която вчера бе официално открита във VIVACOM Art Hall.

Експозицията е подготвена съвместно със сдружение „Българска история“, на което телекомът партнира и в други родолюбиви начинания. Тя ще запознае посетителите с любопитни факти от историята на пощенските, телевизионните, телеграфните, телефонните и радиосъобщенията – чрез поредица от снимки и информационни пана. През цялото време в специално обособен ТВ кът ще бъдат прожектирани и архивни кадри на Българската национална телевизия, като сред тях ще е първият брой на предаването „Панорама“ от 1968 г.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Освен това, изложбата ще даде възможност на посетителите да видят отблизо експонати на едни от най-старите телекомуникационни устройства, използвани в страната ни. Морзов телеграфен апарат, производство на Сименс Халске от 30-те години на миналия век; радиоапарат, производство на „Радиолаборатория „Лиловски” - Габрово, от същия период; мобифони и GSM-и на марки като Motorola, Nokia и Ericsson от края на XX и началото на XXI век; както и пощенски марки, любезно предоставени от Съюза на българските филателисти - това са само част от атрактивните експонати, които ще могат да бъдат разгледани във VIVACOM Art Hall до 5 декември 2014 г.

Неслучайно е избрано и мястото за подредба на експозицията. През последните три години VIVACOM Art Hall успя да се наложи като едно от най-актуалните места за представяне на съвременно изкуство в самия център на София. Изложбената зала е била домакин на редица социално значими и културни събития от българското и световно изкуство, но това е първата собствена експозиция на телекома. Емблематичната сграда на Телефонната палата е и част от живата история на телекомуникациите в България. Преди години действаща телефонна централа, днес чрез тематичната изложба тя разказва интересната история на общуването от първите пощи до наши дни.

Изложбата се организира със специалното съдействие на г-н Цвети Пчелински и подкрепата на Пощенски музей – Габрово, Национална библиотека, Българско национално радио, Българска национална телевизия и Съюз на българските филателисти.

Автор: Vivacom Art Hall
20.11.2014 г. 12:49
Посетено: 778
Етикети: история, изложба, Vivacom Art Hall, телекомуникации
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20342-vivacom-predstavya-razvitieto-na-telekomunikatsiite-v-balgariya-v-tematichna-ekspozitsiya