Изложби

Галерия "Нюанс" представя Крум Дамянов

Изожба скулптура

Галерия "Нюанс" представя Крум Дамянов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Нюанс" представя

Крум Дамянов - скулптура

25.11. - 12.12.2014 г.

Откриване: 25.11.2014 - 18.30 часа                      
галерия "Нюанс", ул. "Денкоглу" 42


◊ ИЗЛОЖБАТА

С новата си изложба галерия „Нюанс“ продължава своята линия да представя оригинално мислещи и знакови фигури в съвременното ни изобразително изкуство. Този  път гостуващ автор е Крум Дамянов. Известният скулптор, създател на монолитни мемориали като „Самарското знаме“ в Стара Загора, „Асеневци“ в Търново, „Създатели на Българската държава“ в Шумен, „Камбаните“ в София, „Часовниковата кула“ в Хасково, величественият „Софроний“ във Враца и много други, не спира да ни провокира, изненадва и респектира с активното си творчество. 
                      
В настоящата експозиция в галерия „Нюанс“ са показани многофигурни композиции в алуминий и интересни интерпретации, както и няколко живописни творби, които представят философските и творческите настроения на артиста през годините. С малки изключения, по-голямата част от работите са не са показвани. Проф. Дамянов не крие, че преосмисля старите си работи, вае ги отново, прави им реплики.  Изложбата не е ретроспективна, няма конкретно заглавие и не е подведена под обща тема. Тя е оригинален пластичен възглед върху минало, настояще и бъдеще. Представените тук творби като „Жертвоприношение Аврамово“, „Сатир и Нимфа“, „Помпей“, „Саломе“, „Орфей“, „Квадрига“, „Античност“ са един авторски диалог с традицията. Но при Крум Дамянов познатите ни антични герои и библейски сюжети са с променен смисъл, посока и тълкуване и са превърнати в съвременни символи, феномени и сходства.

Независимо от стремежа на автора да предаде камерност на произведенията, продиктуван от чисто прозаичната необходимост те да бъдат изложени в зала, те продължават да въздействат със своята сила и експресивност. Финесът на скулптирането ги превръща в източник на енергия. Енергия, която по някакъв странен, магичен начин се насочва към зрителя и той не може да остане безучастен.

По повод на една от изложбите на Крум Дамянов проф. Десислава Минчева пише: „Той е нещо като “Rolling Stones” – с изключително минало и изключително настояще. Би могъл да разчита спокойно и на бъдещето. Неостаряващ е.”
            
По случай изложбата галерия „Нюанс“ издава каталог на експозицията на Крум Дамянов, който ще бъде представен по време на откриването.
                                                         

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Крум Димитров Дамянов е роден на 3 август 1937 г. в Ракитово, Пазарджик. През 1962 завършва скулптура във ВИИИ "Николай Павлович", София, при проф. Любомир Далчев. От 1969 г. до 1994 г. преподава Рисуване и моделиране във ВИАС, където става професор. След 1994Г. преподава Скулптура в НХА, София.

Една от основните теми в неговите творби са героизмът и страданието на България. Няма пластичен материал, неизползван от големия майстор в творческата му практика. Камък и метал, дърво и глина, дори кожа, това е материалният свят, в който се раждат неповторимите му образи. Монументалната пластика, към която проф. Дамянов има доказана слабост, в продължение на десетилетия е изграждала неговия творчески характер.

Името на автора е свързано с редица стойностни монументи и мемориални ансамбли в България – „Създателите на българската държава“ в Шумен,  паметниците на Асеневци във Велико Търново, „Камбаните“ в София, „Бранителите“ („Самарското знаме“) в Стара Загора, „Пасажът“ в творческата база за керамика в Червен бряг. Освен монументална пластика, Дамянов работи и в областта на кавалетната скулптура.                                                                    

През годините  сътрудничи с арх. Иван Касъров, арх. Богдан Томалевски, арх. Лозан Лозанов, Валентин Старчев и Иван Нешев, както и с личности като Иван Славов и Божидар Козаров, арх. Богомил Давидков и арх. Благовест Вълков.
           
 Крум Дамянов е добре познат извън страната ни и много от най-добрите му творби присъстват в галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Белгия, Австрия, САЩ, Южна Корея. 

Участва в ОХИ, в младежкото биенале в Париж. Има множество самостоятелни изложби в Париж, Маями, София, Брюксел. Участва в скулптурни симпозиуми в Австрия, Полша, Германия и в Олимпиада на изкуствата, Сеул, Южна Корея и други страни по света.

Носител е на най-високи съюзни и държавни отличия - наградата "Иван Лазаров" за Монументална скулптура за 1965 и 1982 г. През 2009 г. получава държавната награда „Паисий Хилендарски“ за забележителен принос и постижения в съвременното българско изкуство. Лауреат е на Димитровската награда.

 

Автор:
Теодора Петева
Публикация:
19.11.2014 г. 16:22
Посетено:
4405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20333-galeriya-nyuans-predstavya-krum-damyanov