Изложби

"Съвършени реалности" в галерия "Актив Арт"

Изложба живопис на Николай Караджов

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Актив Арт”
представя

“Съвършени реалности"

Изложба живопис на Николай Караджов

   

20.11. – 10.12.2014 г.
   

Откриване: 20 ноември 2014 г. (четвъртък) от 18.30 ч.

 
Експозицията, включваща тридесетина маслени платна, представя творчеството на автора през последните няколко години в жанровете на портрета, фигуралната композиция, женските тела, натюрморта. Това е една интелектуална живопис, извеждаща видимото до обект – изчистено от емоция, осмислено и естетизирано. Времето и пространството в плоскостта на картината са концентрирани в един миг, в който състоянието, характера, сюжета достигат до метафизичен Абсолют и тук е препратката към сюрреалистичната стилистика. Идеите за нещата, (предметите, фигурите, пейзажите) започват да присъстват в човешкия свят по един съвършен, безкомпромисен начин. Това обаче извиква у зрителя вълнението пред “великата красота”, защото идва прозрението, че сетивното е хармонично и идеално.
  
Доминираща е темата за женската фигура, натоварена с ренесансови значения – човекът и неговото тяло са божествени; те са образа на върховното творение. Това внушение е постигнато чрез използването на художествени изразни средства като много прецизна рисунка, максимално изчистена фактура, тъмните задни планове, светлина, пластичен език.
 
Всичко това дава основание да мислим Николай Караджов като значима фигура в полето на съвременното българско изкуство, получил своето признание и в чужбина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Николай Караджов е роден на 8 август 1950 г. в с. Малчика, Плевенска област. Завършил Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански през 1975 г .От 1976 г. участва в художествения живот в България. През 1979-а е приет за член на СБХ. Участва в множество Общи художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Австрия, Холандия, Финландия, Португалия, бившата СССР, Румъния, Чехия, Мексико, Коста Рика и др.

Индивидуални изложби:
София – 1981 г., Ловеч 1984 г., Рига (Латвия) - 1986 г., Леседра”, София – 1994 г., Лондон - Лейтън Хауз Музеум – 2000 г., Русе – галерия „Аруид” 2005 и Русе, фоайето на Доходното здание, 2010 г., София - „Импресия арт”- 2011 г, галерия „Възраждане” - Пловдив през май 2013 г.

Той е сред авторите на лондонската галерия “Галиарди”. Във Варна гостува за първи път.

Изкуствоведите за художника:

„Неуловимостта и магията на приликата са едни от страните в изкуството на Николай Караджов. Картините му са нов свят и ние, зрителите, като неуморими изследователи търсим в тяхното съвършенство черти,  които да ни идентифицират. В този смисъл степента на аналогията е винаги успех, защото опитът за съизмерване с тяхната дълбочина поддържа илюзията  за собствената ни дълбочина”.
 Димитър Грозданов

„Тази изтънчена живопис, толкова лична като почерк, е събрала в себе си богатството на съзерцанието, преминало прага на видимото и обогатено от въображението... Тази именно живопис изисква  необикновен талант, особена съсредоточеност и стоически усилия за реализация. Николай Караджов е самотен майстор на самотен връх, който е негова суверенна територия. От там той съзерцава света и го пресъздава на платното”.
 Георги Шапкаров, в. „Култура” 1994 г.


Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
19.11.2014 г. 10:59
Посетено:
1044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20321-savarsheni-realnosti-v-galeriya-aktiv-art