Изложби

Изложба фотографии на Зафер Галибов

Пазителката на думите

Изложба фотографии на Зафер Галибов



◊ СЪБИТИЕТО

Изложба фотографии на Зафер Галибов

20 ноември - 2 декември 2014

Галерия "Арт алея", София, ул. "Гладстон" 51А


Обикновено думите са черно-бели, като добрата стара фотография.

Родени в недалечното минало в обкова на оловни изпарения, гумени чукове и ротативки. Заченати да раждат светлина, често те са изстрадани в тъмнината на нощта. Идват след дълго и измъчено безсъние.  

Тя, пазителката на думите, ги укротява и складира в своята изградена от думи къщичка. И така те са защитени, а ние спасени. Но става така, хрумне ти нещо и взимаш думата, която ти е под ръка. Въоръжаваш се  макар и не за дълго. Още с раждането на деня виждаш колко прозрачен е нейният смисъл. Оставаш да живееш с думите, които си складирал от години в скромната си обител. Те са ти за защита и за празник. Но и те се нуждаят от внимание и точна употреба. Защото само от дума на дума стигаме до истината за бързата промяна на движението на мисълта в нашето съзнание – дума, дори случайно изтървана.


◊ ЗА АВТОРА

Зафер Галибов (2.III.1946) е роден в София. Завършва ВМЕИ – София (1975), Културология във Философски факултет на СУ (2007), защитава дисертация в областта на фотографията към Института за изследване на изкуствата - БАН през 2014. Професионалните му интереси са в областта на история на българската фотография, журналистиката, сцeнични и изобразителни изкуства.

Работи в „Националната галерия за чуждестрaнно изкуство“ (2001-2007). От 2007 до 2010 е в Института по математика и информатика към БАН в секция по дигитализация на научното и културно-историческо наследство по проекта „Паметта на лицата“ – фотографията като част от културно-историческото наследство.

Участва в научни експедиции в Непал (1987) и в Антарктида (2000); фотографии показващи българското присъствие. Автор е на фотографски изложби в България, Литва, Израел, Финландия, Украйна, Русия, Дания, Полша, Словения, Италия. Специални албуми: „Владимир Висоцки“ (1994), Амстердам, “Движение“ (2001).      

                                                                          
Получава наградата „Златно перо” за принос в областта на културата по случай 24 май (2007), сертификат на френската аукционна къща „Тажан” за оценител на произведения на изкуството, Почетния плакет на кмета на Мюи, Франция, Бронзовия медал и сертификат на ЮНЕСКО, Медала на Литовското фотографско дружество и други, стипендиант е на френското правителство за фотографиране на Трансмузикалния фестивал в Рен, Франция (2001).

Автор:
Галерия Арт алея
Публикация:
18.11.2014 г. 06:03
Посетено:
2387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20313-izlozhba-fotografii-na-zafer-galibov