Изложби

Изложба „Българските дракони. Мит или реалност?“ във Варна

Част от програмата на XIX Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“

Изложба „Българските дракони. Мит или реалност?“ във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Българските дракони. Мит или реалност?“ ще се открие на 20 ноември (четвъртък) от 18:30 ч. в Арт кафе Club Base – Варна, ул. "Княз Ал. Батенберг" 41 (сградата на Дарик радио в Гръцката махала). За времето на показване ще бъдат проведени занимания „Приказка в кръг“ за деца и възрастни.

Изложбата е част от програмата на XIX Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“, която ще се проведе на 22-23 ноември 2014 в Пленарна зала на Община Варна (програма: http://kulturni-novini.info/index.php?page=news_show&nid=20304). 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е създадена през 2011 година от група руски ентусиасти от източен Сибир, като идея да се представят красотата, природното, историческо и културно богатство на България, нейният фолклор, и особената духовна сила на българската земя. Местата, които са изследвани, са Мадарските скали, Побитите камъни, историко-археологически резерват Велики Преслав и Велико Търново, от където са и красивите приказки и легенди за драконите.

Използвайки метода на колажа, са създадени визуалните образи на седем архитипни фигури от изследваните легенди и песни – Героят, Мъдрецът, Съблазнителят, Великата майка и др. Приказното число 7 е вдъхновило Наталия Ушкова – концептуален автор на проекта, журналист и фолклорист, автор на проекта „Музей култура на Мита“ и постоянен сътрудник на проекта „Приказна карта на Русия“. Наталия е изследвала седем приказки по мотиви на фолклорен и битов материал. Приказките са се превърнали в основа за създаване на зрителните образи, които са създадени от художничката Екатерина Суслова, дизайнерката Татяна Пахомова и културния антрополог и консултант на проекта Константин Лидин.

Темата за дракона като многозначен символ на властта, могъществото, доблестта и славата, е присъщо на много европейски страни. Има чешки дракон, норвежки дракон, полски дракон, дракон от Северна Германия, Испания и така нататък. Всяка една от тези страни е съхранила образа на дракона като следа от величието на своите герои и народи. В съвременния свят, където легендарното минало приема форма, която е не само обобщаваща, но и отличителна – форма, позволяваща да бъде разпозната не само принадлежността, но и уникалността. Драконите са се превърнали по своята същност в символи, съдържащи особените черти на регионалната култура. 

Авторите на изложбата с право смятат, че в галерията от портрети на европейските дракони, има място и портрета на българския дракон. Неговото символно значение нараства и може да се усети в произведенията на изследователите-фолклористи, такива като Тодор Иванов Живков, и представлява само по себе си уникално за Европа явление – сътрудничеството на човека и обожествените от него сили на природата. Не битката, а диалогът с Дракона - такава е основната тема на българската история за културното осмисляне на успехите на народа и делата му за просперитет на страната.

Именно в България живеят хора, способни без гордост и мързел да се вслушват в съветите на земята и за награда да придобиват различни съкровища - злато, богата реколта, здраве, дълголетие и най-важното - Тайната на радостния и одухотворен живот. 

Образът на българския дракон е древен и многопластов, и с право може да се счита за първообраз, предхождащ всички образни представи на останалите страни от Европа. Тази образност в съвременното изкуство на архитипните образи, подобни на образа на дракона, помага да се съхрани принадлежността към общоевропейското наследство, и в същото време утвърждава в съзнанието оригиналните и неповторими черти на националните характери на различните региони на европейското културно образно пространство.

Авторите на изложбата са убедени, че нейната визуално-информационна част ще предизвика интерес и ще бъде полезна за младите хора в страната. Образът на българския дракон подкрепя в съзнанието на младите тяхното търсене на национална идентичност, насърчава едно по-дълбоко и по-уважително отношение към традиционните културни ценности на България.

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.11.2014 г. 22:23
Етикети:
приказкиВарнаизложба
Наталия Ушкова
Българските дракони. Мит или реалност
легенди
митове
змей
дракони
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20310-izlozhba-balgarskite-drakoni-mit-ili-realnost-vav-varna