Изложби

Изложба "Толкова близо, толкова далече"

Трето издание на изложба на съвременни български художници от чужбина

Изложба "Толкова близо, толкова далече"


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Толкова близо, толкова далече”

18-26 ноември, НДК

От 18 до 26 ноември на трети етаж в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно място в общ формат български творци, живеещи и творящи в различни точки по света. Това затвърждаващо се културно събитие привлича все повече български творци от Европа и Северна Америка, които показват и споделят своето изкуство пред българската публика. Изданието през 2014 г. е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Изложбата се налага като регулярна и успешна творческа матрица, като идеята за тази платформа допринася за популяризирането на авторите „у дома”, за формирането на разнообразен културен климат и вдъхновения за зрителите в столицата.

Участниците в тазгодишното издание са 18:

Борис Праматаров (Белгия), Боряна Венциславова (Австрия), Василен Васевски (САЩ), Величка Атанасова (Франция), Елена Мицева (Австрия), Елизабет Талауер (Германия), Елизабета Цветкова (Италия), Зорница Калинова (Австрия), Иван Петков (Австрия), Калина Данаилова (Италия), Лиляна Станкова (Франция), Наско Пелев (Канада), Нестор Ковачев (Австрия), Николета Керинска (Франция), Паола Минеков (Великобритания), Рафийе Караджа (Турция), Татяна Канева (Испания) и Христина Ташева (Холандия).

Куратори на изложбата са Мила Ангелова-Старейшинска и Ния Табакова, главен организатор на събитието е Снежана Йовева-Димитрова, а творчески консултант проф. Греди Асса.

Националният дарителски фонд „13 века България” е инициатор и организатор на третото издание на изложбата в партньорство с Държавната агенция на българите в чужбина, Министерство на културата, Столична община, Асоциация за развитие на София и Национален дворец на културата. Основен спонсор на събитието е Аурубис България и с подкрепата на: Държавна агенция за българите в чужбина, хотел „Ники” и Dabov Speciality Coffee. Медийни партньори са БНТ, БТА, SofiaLive, в-к „Култура”, електронните медии „Въпреки” и „Актуално”.
        

◊ ОЩЕ

С партньорството на Асоциация за развитие на София, НДФ „13 века България” организира
на 19 ноември от 10 ч. в НДК, ет. 3 дискусия на тема: Съвременното изкуство: „Толкова близо, толкова далече”.

Участие ще вземат творци, пристигнали за откриването на изложбата, изследователи, експерти. Целта на дискусията е да активира международното измерение на културното предлагане в София в контекста на предизвикателствата и динамиката на времето.





Автор:
Мехмед Билял, НДФ "13 века България"
Публикация:
15.11.2014 г. 21:06
Посетено:
1884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20298-izlozhba-tolkova-blizo-tolkova-daleche