Изложби

Театрална къща „Вива Арте“ представя изложба на Неда Малчева и спектакъла "За Господ: Забранено"

Начало на инициативата "Вие творите – ние ви подкрепяме" на театрална къща "Вива Арте"

Театрална къща „Вива Арте“ представя изложба на Неда Малчева и спектакъла "За Господ: Забранено"


◊ СЪБИТИЕТО

Театрална къща „Вива Арте“
представя
изложбата "(Не)Стандартно за Театъра/Живота" на Неда Малчева
и
спектакъла "За Господ: Забранено"


Изложбата е първата стъпка в инициативата "Вие творите – ние ви подкрепяме" на театрална къща "Вива Арте", целяща да осигури публика и възможност за изява на млади български художници.


14 ноември 2014, Открита сцена "Сълза и смях"

. 18:00 ч. – официално откриване на изложбата
"(Не)Стандартно за Театъра/Живота"  на Неда Малчева. Посетителите ще имат възможност да се насладят на произведенията на Неда, изложени във фоайето на театър „Открита сцена“ (адрес: гр. София, ул. "Раковски" 127, бивша „Сълза и смях“)

. 18:30 – публиката на последващото представление „За Господ – Забранено!“ на театрална къща „Вива Арте“ ще бъде поканена да заеме местата си в театрална зала

. 19:00 – начало на постановката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Неда рисува със сърцето си, също толкова страстно, колкото с ръцете си… Всичко започва в гр. Русе, където Неда е родена и посещава детска градина. Там успява да нарисува комина на къщичката в правилната посока и това някак определя пътя й! Бащата на художничката – корабомоделист – упорито я учи, че само с много работа и много учене всеки е способен да сбъдне мечтата си – да превърне дарбата си в професия и начин на изразяване. И не бърка, поне относно дъщеря си!

Неда завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ - Русе, специалност изобразително изкуство. Продължава висшето си образование в по-различна посока – специалност „Промишлен дизайн“, което постепенно, но не и за постоянно, я отвлича от рисуването. Пет години й трябват да осъзнае, че да бъде художник е нейната съдба и когато ражда сина си Николай, отново хваща здраво молива!

Започва да рисува професионално с илюстрирането на онлайн играта „БГ Мафия“, а споделя, че обожава да рисува картИнките на детски книжки за българска и чуждестранна публика.

Самата Неда усеща голямата популярност, която й дава пресъздаването на сценки от живота й – единични произведения, елегантни и хумористични едновременно. Тях художничката започва да рисува… от скука! Илюстрациите са нарисувани с типичното й приятно чувство за хумор, комбинирано с лекотата на четката. За зрителя остава закачката да намери универсалността, с която всеки от нас ги припознава в собственото си ежедневие.


◊ ЗА СЪБИТИЕТО

До момента “Вива Арте” се нарежда сред най-популярните частни продуценти, реализирали голям брой театрални постановки, разчитайки единствено на собствени средства, подкрепа от спомосъществуватели и незначително по размер корпоративно спонсорство.

През сезон 2014-2015 „Вива Арте” реши да се включи в групата на малцината, които се опитват да запълнят вакуума, образуван от липсата на държавна политика и подкрепа за младите творци. Стартирайки инициатива „Вие творите – ние ви подкрепяме!“, театралната къща ще направи крачка извън изключително театралното продуциране, макар че, разбира се, фокусът на работа все така ще останат театралните постановки.

Във времето на социални мрежи хората изпитват необходимост да се срещнат с живите очи, с живата емоция и изпълнение. Затова и ние се обръщаме към младите художници като носители едновременно на класическото изкуство и модерното мислене. Това, което ги обединява с театъра, е живият контакт и неповторимостта на мига, която се случва тук и сега и никога повече не се повтаря.

Изложбата
"(Не)Стандартно за Театъра/Живота" е първата стъпка в инициативата „Вие творите – ние ви подкрепяме“ на театрална къща „Вива Арте“, целяща да осигури публика и възможност за изява на млади български художници. Неда Малчева е подготвила 20 произведения, обединени от идеята за изкуството да правиш театър и да живееш. Къде се намира допирната точка – само на място ще разберете.


Автор:
Театрална къща "Вива Арте"
Публикация:
13.11.2014 г. 14:49
Етикети:
спектакълизложбаТеатрална къща Вива Арте
За Господ: Забранено"
Неда Малчева
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20276-teatralna-kashta-viva-arte-predstavya-izlozhba-na-neda-malcheva-i-spektakala-za-gospod-zabraneno