Изложби

VII Международно триенале на графичните изкуства – София 2014

Произведения на автори от близо 30 държави и 4 съпътстващи изложби от Бразилия, САЩ, Словения и Люксембург

VII Международно триенале на графичните изкуства – София 2014◊ СЪБИТИЕТО

От 10 до 30 ноември т.г. във всички изложбени зали на галерията СБХ на "Шипка" 6 е експонирано Седмото Международно триенале на графичните изкуства – София 2014. Събитието, което има 20-годишна история, се утвърди като актуална платформа за съвременна световна графика и е сред значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства у нас.

Седмото триенале не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на автори от близо 30 държави и 4 великолепни съпътстващи изложби от Бразилия, САЩ, Словения и Люксембург, но преди всичко, допринася за позиционирането на съвременната българска визуална култура в международен контекст и поставя София сред влиятелните графични средища.

По повод на събитието до 12 ноември в София като куратори и журьори са знакови фигури от света на съвременната графика: Жозе Гидес, Бразилия; Хенри Клайн, САЩ; Бреда Скрянец, Словения; Марк Фризинг, Люксембург.

Освен кураторските проекти българската публика ще има възможността да види и самостоятелната изложба на носителя на голямата награда от Шестото триенале на графичните изкуства – 2011 Марк Фризинг от Люксембург.

За събитието се издава пълен цветен двуезичен каталог, който се разпространява сред всички участници и партньори от България и от над 30 държави в целия свят.

На 11.11. от 11.00 часа в един от салоните на Триеналето ще се проведе дискусия на тема „Графиката днес: между дигиталните и класически технологии”.

Триеналето е организирано от Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация”, провежда се с подкрепата на програмите "Култура" и „Мобилност” на Столична община, със съдействието на Министерството на културата и посолствата на Бразилия и САЩ в България.


◊ НАГРАДИ

• Голяма награда


Камен Старчев, България

• Четири равностойни награди на спонсори

. Васил Колев, България
. Владимир Миланович, Сърбия
. Димо Колибаров, България
. Красимир Добрев, България

• Награда на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий”
Марта Лех, Полша

• Награда на Съюза на колекционерите в България
Сусуму Ендо, Япония

• Награда на Съюза на българските художници за млад автор
Марта Лех, Полша


Организаторите благодарят за наградите на:
Министерство на културата, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий”, Съюз на колекционерите, галерия „Нюанс”, СБХ, Асен Мичковски, Иван Петков и проф. д-р Чавдар Славов
.


Автор: Организаторите
12.11.2014 г. 13:07
Посетено: 1688
Етикети: изложби, СБХ, графика, София 2014, VII Международно триенале на графичните изкуства
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20260-vii-mezhdunarodno-trienale-na-grafichnite-izkustva-sofiya-2014