Изложби

Цветята на малката Ида

Изложба фотография на Мария Джелебова

Цветята на малката Ида


◊ ВЪВЕДЕНИЕ

“- Милите ми цветя са изсъхнали! – въздъхна малката Ида.”
“- Защо цветята изглеждат така посърнали днес? – попита тя отново и му показа увехналия букет.
- Зная защо – каза студентът. – Снощи са били на бал и затова главичките им са клюмнали.” 
(Ханс Кристиян Андерсен, “Цветята на малката Ида”)


◊ СЪБИТИЕТО

Цикълът от десет фотографии на Мария Джелебова, представени от Галерия Сариев, е портрет на десет увяхнали цветя, чиято красота естественият процес на увяхване е извел в характер. Те вече не са сортове и видове, макар и да се разпознават като лале, божур, градинско цвете, слънчоглед, а са физиономични състояния, разказващи живота, в който някои от тях са подарявани, откъснати, изхвърлени, но сега, вече повяхнали, те принадлежат само на себе си.

Във фотографиите от “Цветята на малката Ида” препратката към приказката на Андерсен не е илюстрация, а коментар на нейния завършек, където цветята биват погребани в картонена кутия от самата Ида. Но Мария Джелебова написва своя приказка, в която цветята са обърнали гръб и техните главички гледат в новия живот. В това отношение представянето на цикъла фотографии “Цветята на малката Ида” преди Цветница и след Великден е тематично обвързване с мотива за житейския цикъл, жертвоприношението и възкресението, но и един особен коментар на самия акт на заснемането - поставянето в кутията на апарата и рамката, там когато разделянето с образа съвпада със създаването на нов образ.

Между всички цветя като обединителна в изложбата се явява фотографията на един корен, така както средищен в приказката е мотива за снопчето от сушените върбови клонки, което също се смятало за цвете и участвало в бала на цветята.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Мария Джелебова

1963 – Родена на 29 май
1991 - Завършва “Фотография и полиграфия” в “Юлиус Фучик”, София

Изложби:
2006 – участие в изложба към Вечерта на творческите индустрии – организатор British council – Център за съвременно изкуство - Баня Старинна – Пловдив
2005 - "Freeze" – Седмица на съвременно изкуство, Баня Старинна, Пловдив
2004 – “Бяло-бял” – сборна изложба в  Галерия Сариев, Пловдив
2004 – “Тhe Ideal” - Седмица на съвременно изкуство, Баня Старинна, Пловдив (куратор Емил Меразчиев, Надя Генова)
2003 – Четвърто Биенале на съвременното изкуство – Флоренция

Носител е на Голямата награда в конкурса Absolut ART за 1997, от който конкурс нейна фотография влиза в колекцията на Absolut ART – Париж; Награда в категорията "New Media" на Биеналето на Съвременното изкуство във Флоренция през 2003 година; Голямата награда за фотография в Първи национален конкурс за фирмен календар в рамките на Международната изложба за печатна комуникация Print Kom.

Автор: Веселина Сариева
06.04.2006 г. 17:39
Посетено: 2269
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2026-tsvetyata-na-malkata-ida