Изложби

"Балкански сънища" - изложба на Петър Димов

Наивизъм в галерия "Париж"

"Балкански сънища" - изложба на Петър Димов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 7 ноември галерия „Париж“ открива една изложба с интересното заглавие „Балкански сънища“ на известния художник Петър Димов. Авторът завършва художественото си образование в Москва в Университета по изкуствата. Изявява се както в областта на живописта, така и в малката пластика, керамиката и графиката.

“Балканските сънища“ ни говорят на един стар български език – този от времето на нашите баби и дядовци, унасят ни в чудните балкански приказки и ни се иска да не се събуждаме от тази топла прегръдка на уютния дом. Там се чувстваме сигурни, спокойни и добре закътани около топлата камина на старата селска къща. Може да ни срещнат хвърковати риби, важни щъркели, подплашени котки, мъдри крави или спящи лами. Ако видим къщи, то те неизменно ще са накачулени с животни и хора, които сякаш са се запътили към някоя мечта, към която плуват ли плуват. Разбира се превозното средство може и да е огромна риба натоварена с всичко необходимо за едно дълго пътешествие из морската шир. Друг път момиченце препуска на своето петле и може да изброди целият свят на един дъх. Но така се случва в балканските сънища, там всичко е пъстро, шарено и много топло, защото домовете са препълнени с обичащи се хора.

Стилът разбира се е наивистичен, защото той най – искрено може да изрази цялата тази архаична фантазия, която да ни върне дълбоко назад в душите ни, а цветовете са топли като керемидени тухли.


Експозицията може да бъде разгледана до 22.11.2014 г., както и онлайн в сайта на галерията. www.gallery-paris.com   

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
06.11.2014 г. 17:18
Посетено:
1601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20213-balkanski-sanishta-izlozhba-na-petar-dimov