Изложби

Японски керамични съдове, обявени за национално богатство, ще бъдат изложени в София

Изложбата ще бъде разположена в балната зала на Националния музей на българското изобразително изкуство от 6 до 30 ноември

◊ СЪБИТИЕТО

Японски керамични съдове, обявени от японския император за национално богатство, ще бъдат изложени в София.

Изложбата на традиционна керамика и калиграфия ще бъде разположена в балната зала на Националния музей на българското изобразително изкуство, пл. „Княз Александър I“ 1, от 6 до 30 ноември. Изложбата се посещава срещу входна такса на музея – 6 лв. за възрастни.

Откриването на изложбата е на 6 ноември, четвъртък от 18:30 ч., само с покани. Лично Кихачиро Нишиура ще направи демонстрация на голямоформатна калиграфия и кратко представяне на стила „Нишиура-яки“.

„Традицията в Япония – ключ към успеха“ представя семейната колекция от керамични съдове на фамилия Нишиура, която поставя началото на определен стил в японския порцелан. Популяризират порцелана по света под името „Нишиура-яки“. Стилът се характеризира с изящни и красиво изписани порцеланови вази, съдове за чаена церемония и всякакви елитни съдове от японския бит и култура.

Изложбата от съдовете в стил „Нишиура-яки“ включва и голямоформатните съвременни калиграфии на известния калиграф Кихачиро Нишиура, член на семейството.  Калиграфиите представят развитието на талантите в една фамилия, дарила с изключителни съкровища редица музеи и частни колекции, която пази традицията и я превръща в световно богатство, носейки славата на Япония по цял свят.

* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и пета поредна година българската общественост има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2014 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, LB Bulgaricum, Astellas, Lexus, Canon, Mitsubishi Corporation, Геотехмин, Toshiba, JTI, Toyota, Kaliakra Wind Power, YAZAKI и Yokogawa България.

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.11.2014 г. 15:11
Етикети:
Дни на японската културакалиграфияпорцеланизложба
японски керамични съдове
Нишиура-яки
Посетено:
1529
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20208-yaponski-keramichni-sadove-obyaveni-za-natsionalno-bogatstvo-shte-badat-izlozheni-v-sofiya