Изложби

В зала България се разтварят „Облачни дневници"

Изложбата е среща на настроения между рисунки, снимки и текстове

В зала България се разтварят „Облачни дневници"


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 ноември в зала „България“ отваря врати една необичайна изложба. „Облачни дневници“  събира две доскоро самостоятелни изложби - „Облаците“ на Ясен Григоров и „Дневници на безкрая“ на Красимир Андонов и Мила Иванова.

„Облаците“
представляват колажи, акварели и рисунки на Ясен Григоров от издадената в Швейцария през 2010 г. книга по текстове на Франсин Буше "Les Nuages" (Облаците), изд. "La Joie de lire".

„Дневници на безкрая“ пък показват черно-бели фотографии на Красимир Андонов из неговата серия „От живота“ и реални писма и извадки от дневници на Мила Иванова, представени като фотоколажи.

Когато преди половин година Мила и Красимир откриват за първи път „Дневници на безкрая“ в столичното SOHO, казват, че тяхната изложба е среща на настроения. Тя не е опит да се допълни историята, която фотографът разказва, с историята, която пише писателят, а търсено докосване на две много близки цялости. Няколко месеца по-късно Ясен Григоров ги кани да представят „Дневници на безкрая“ заедно с неговите „Облаци“ в град Елена и тогава тримата откриват, че макар на пръв поглед творбите им да са различни, те всички разказват истории и тези истории увличат един и същи тип хора. Хората, любопитни да научат за света отвъд рамките на клишетата, отвъд страха от няколко облака в личния дневник. Мила, Краси и Ясен продължават пътя на своите рамкирани светове заедно, вероятно в търсене на безкрая...

Заповядайте на откриването на „Облачни дневници“ в зала „България“ на 5 ноември от 18.30 часа.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Ясен Григоров е илюстратор на детски книги и режисьор. Той е издаван от швейцарското издателство "La Joie de lire". Носител е на престижни награди и номинации в областта на детската илюстрация (Bologna Ragazzi Book Fair, Prix Octogone и др.). Автор е на независимите филми "Дървеното езеро" и "Малък-голям" (награда на гилдия "Критика" към СБФД, "Златна Роза" 2011). Работи като режисьор на рекламни клипове за големи брандове. В изложбата "Облачни дневници" показва илюстрациите от издадената през 2010 г. книга "Les Nuages" (Облаците) с текстове на женевската поетеса Франсин Буше, ed. La Joie de lire.

Красимир Андонов е фотограф и кинооператор. Тази година видяхме на голям екран двата пълнометражни филма, заснети от него – „Отрова за мишки” (Награда за дебют на „Златна роза 2014“) на Константин Буров и „Съдилището” (Голямата награда на „Златна роза 2014“) на Стефан Командарев, както и документалния филм „Мъртвите отварят очите на живите“ на Станислава Калчева. Красимир е оператор на редица документални филми и реклами на най-големите брандове. Фотографията е ежедневното изкушение на автора. В „Облачни дневници” той показва свои черно-бели фотографии, правени в продължение на години в различни точки на света.

Мила Иванова е журналист и блогър. Тя е главен редактор на сп. „Всичко за жената” и от няколко години има личен блог, наречен „Солунска 16”. Нейни текстове са били публикувани в редица списания, вестници и сайтове, сред които в. „Труд”, в. „24 часа”, webcafe.bg и други. В „Облачни дневници” тя разкрива много лични свои текстове, писани реално като писма, както и няколко неща, писани специално за изложбата.

Автор: Организаторите
03.11.2014 г. 21:02
Посетено: 1274
Етикети: Мила Иванова, Красимир Андонов, Дневници на безкрая, изложба, Ясен Григоров, Облаците, Облачни дневници
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20190-v-zala-balgariya-se-raztvaryat-oblachni-dnevnitsi