Изложби

Brilliant от Design - изложба в Чешки център

В рамките на Биенале на стъклото 2014

Brilliant от Design - изложба в Чешки център


◊ СЪБИТИЕТО

Brilliant от Design
В рамките на Биенале на стъклото 2014

Откриване на изложбата на 6 ноември в 18 часа в Чешкия център на ул. „Раковски“ 100, в присъствието на един от организаторите на проекта г-жа Луцие Ямникова.

Изложбата ще продължи до 31 декември 2014 година.

Ексклузивна изложба от избрани експонати на най-добрите чешки дизайнери пристига в България в рамките на тазгодишното Биенале на стъклото. Проектът е иницииран от Чешките центрове със съдействието на Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, пътува из цяла Европа и представя известните в цял свят чешко стъкло и порцелан, и дългогодишната традиция на производство, допринесла за високото качество и художествената съвършеност на тези продукти в наши дни.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Предметите от чешко стъкло и порцелан са сред най-успешните стоки за износ в ЧР. Още от средата на 19. век чешките производители на стъкло представят на международни изложения продукти, чиито дизайн е поверен в ръцете на академични художници. Успехът на световната сцена се дължи както на невероятното качество на изработка и на уникалния естетически търговски вид, така и на смелостта, с която този чешки занаят постоянно разширява границите на това, което е технически възможно.

„Чешките центрове инициираха изложбата като проект, чрез който бихме искали да представим най-доброто от производството на съвременното чешко стъкло и порцелан. Традицията и преди всичко приемствеността на висококачествения дизайн и изпълнение ни помагат да налагаме чешкото стъкло и порцелан дори в изключително конкурентната среда на световния пазар.“ - казва Вилма Анижова, генерален директор на мрежата Чешки центрове.

Посетителите ще могат да видят експонати от приложно дизайнерско чешко стъкло и порцелан, но и снимки на исторически артефакти.

Куратор на изложбата е Петър Нови, главен куратор на Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, който е главен партньор на изложбата. Архитект на проекта е известното студио „Olgoj Chorchoj“.




Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
03.11.2014 г. 13:29
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20182-brilliant-ot-design-izlozhba-v-cheshki-tsentar