Изложби

Галерия "Нюанс" представя Дора Бонева "Спомени 1939-2014"

Изложба рисунки, живопис

Галерия "Нюанс" представя Дора Бонева "Спомени 1939-2014"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Нюанс" представя 

изложба на Дора Бонева "Спомени 1939–2014"

04.-23.11.2014г.

Откриване: 04.11.2014 - 18.00 часа                    
галерия "Нюанс", ул. "Денкоглу" 42


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Според Ангел Каралийчев спомените са “неуловими секунди, които тревожат човешката душа.”

Какви спомени тревожат душата на един творец можете да проследите с изложбата на Дора Бонева в софийската галерия "Нюанс“.

Експозицията, озаглавена „Спомени 1939-2014“ представя артистичните търсения и открития на автора през годините на творческо съзряване. Показани са произведения от най-ранен период (1939 г.) до съвсем нови работи от тази година. Това са рисунки от детството й, портрети на наши съвременници, които разкриват духовните връзки, които я сближават с портретуваните. Пейзажите от Родопите, Америка, Париж, Милано, натюрмортите с цветя, девойките с характерни български носии, кукерите, композициите са част от личните преживявания на художничката.

Предложените времеви съпоставки, материализирани в маслени платна и рисунки оживяват любопитството на зрителя към сложните противопоставяния, колебания и екзалтации в творческия процес, към странните развития и метаморфози на личната артистична стилистика и душевност на един творец.

Пластически издържана, изтънчена, загадъчна, вътрешно напрегната и хармонична, живописта на Дора Бонева е една пластична притча за живота, едно емоционално пътешествие на духа. Именно заради това показаната в галерия „Нюанс“ експозиция звучи като една живописна изповед, изповед носеща в себе си изживяна тиха емоция, изповед споделяща с публиката един друг паралелен на нашия, магичен свят от спомени, който ни превежда между познатото и непознатото, между реалното и мечтаното, между живяното и недостижимото.

И независимо, че по-голямата част от творбите, представени тук са пряко обвързани с интимните преживявания, мисли и чувства на автора, това са спомени, свързани с нашата съвременност, с всеки един от нас. Те пресъздават общочовешки черти, изконни човешки ценности, които могат да бъдат разпознати навсякъде по света.

Докосвайки се до творбите в тази изложба зрителят се връща сам за себе си към важните, но безвъзвратно отминали моменти от своя живот и поглеждайки назад към своите спомени, ние си припомняме от къде сме тръгнали за да стигнем до тук, където сме сега.

Теодора Петева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Дора Иванова Бонева е родена на 11 април 1936 г. в гр. Габрово. През 1959 година завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на професор Дечко Узунов.

Творческата биография на Дора Бонева е богата на награди и признание от артистичните среди по цял свят. Зад гърба си има повече от шестдесет самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Сред престижните награди, които получава за своето творчество, са тези от Съюза на българските художници, Софийската община, от Kултурния институт "Солензара" в Париж, от Френската академия за изящни изкуства. В продължение на двадесет и пет години е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж.

В края на 90-те години участва в Есенния салон в Париж, а през 1994-1995 г. г. е гостуващ художник по покана на „Грифис арт център“, Ню Лондон, Кънектикът, САЩ. Член е на Борда на „Грифис арт център“.

Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.

Съпруга е на поета Любомир Левчев. Дъщеря им е художничка, а синът им, проф. Владимир Левчев, писател, в момента е преподавател в Американския университет в Благоевград.

 

Автор:
Теодора Петева
Публикация:
31.10.2014 г. 19:45
Посетено:
3170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20164-galeriya-nyuans-predstavya-dora-boneva-spomeni-1939-2014