Изложби

Арт галерия Le Papillon представя "Lion Hearts" - Ралица Савова и Миряна Генчева

Изложба живопис и пластика от 30.10. до 19.11. 2014

Арт галерия Le Papillon представя "Lion Hearts" - Ралица Савова и Миряна Генчева


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon
представя

Ралица Савова и Миряна Генчева

„Храбри сърца“


Изложба живопис и пластика

от 30 октомври до 19 ноември 2014

„Всичките ни мечти могат да се сбъднат…, ако имаме куража да ги преследваме до край.“
Уолт Дисни

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи за първи път в съвместна изложба живописта на Ралица Савова и пластиките на Миряна Генчева. Две  талантливи авторки, които с различни изразни средства, но с еднаква страст и вдъхновение, пресътворяват и покоряват зрителя  с храбростта на мечтите си, с емоции и красиви идеи.

Всеки човек се появява на този свят с Храбро сърце – чисто, добро, непредубедено. Храбростта е заложена, вродена в нас като качество, благодарение на което се развиваме, израствам.

Докато сме още деца, притежаваме смелостта да наричаме нещата с истинските им имена, без преструвки и премълчаване, смелостта да  опитваме, да  грешим, да падаме и да ставаме и отново да продължаваме напред, смелостта да се мечтае безгранично и  да се преследват тези мечтите. По пътя на своето израстване, постепенно губим частиците от тази храброст. Притиснати от рамките, в които ни вкарват обществените норми, копирайки чужди модели и поведение, все по – рядко се вслушваме в собствените си сърца и забравяме за потенциала на  храбростта, двигателят на мечтите.

Точно това обединява и двете авторки – способността да запазят в себе си свежестта на искреното и непринудено отношение към света и храбростта да мечтаят!

На пръв поглед двете са много различни: Ралица Савова е автор с дългогодишен опит в областта на живописта, картините й имат завладяващо присъствие сред публиката и се радва на голям успех сред колекционери от страната и чужбина.

Миряна Генчева е програмист по професия, изработва скулптури от полимерна глина и превръща любимото си хоби в пряк израз на възгледите си.

Обединява ги способността им да въздействат, омагьосват и предават емоции и настроения, провокират любопитство без да натрапват своето мнение и мироглед, оставяйки зрителя сам да открие отговора на въпросите в собствената си душевност.

Заповядайте да се потопим е един свят на красота и емоция, нежност и безвремие, свят в който всички мечти са възможни, светът на Храбрите сърца!

 
◊ АВТОРИТЕ

Ралица Савова

„Когато бях дете, често възрастните ме питаха каква искам да стана като порасна. Ако днес някой ми зададе въпроса: "Каква искаш да бъдеш?", без да се замислям ще отговоря: Искам да бъда МЕЧТАТЕЛ! Искам да съм дръзка, неуморима, любопитна, свободна. Искам криле! Защото всеки полет започва с мечта. А полетът е въпрос на оцеляване.

Сега търся в очите на децата си онези искри на мечтите, онази непоколебимост и увереност, белег на тяхната вродена, ненакърнена смелост. Техните игри са техните мечти. И игрите им са толкова истински, колкото истински е и живота. Децата не се съмняват, не се страхуват докато играят, те просто мечтаят. Истински щастлив е този, който съхрани завинаги детската дързост да бъдеш мечтател.“


Ралица Савова е родена в гр. Варна през 1971 г. Работи в областта на живописта и рисунката. Завършва Художествена гимназия "Дечко Узунов" в гр. Казанлък и настоящата самостоятелна изложба е десета поред за художничката. Нейни картини са притежание на много колекционери в България, Германия, Русия.

 
Миряна Генчева

„Винаги съм искала да правя скулптури. Още от съвсем малка, мачках разпалено пластилина и пресътворявах фантазиите си в кривокраки зайчета, хрупащи гигантски моркови. Сега откривам в себе си същата страст, която ме подтиква да изработвам микроскопични пръстчета или да рисувам рошави мигли. Най-магичният момент от процеса на направата е когато усетя тяхната мъничка същност да оживее в ръцете ми. Магията да са съществували преди само като нежни идеи, а в следващия момент да са в ръцете ми и да ме гледат със своите си очета и своите мънички мисли, не може да се сравни с нищо. Моите кукли са отражение на мирогледа ми, пряк израз на мечтите и възгледите ми. Всяка една от тях е изработена с много любов и нежност, въплъщава една красива идея. Чрез скулптурите си се опитвам да предам порива на въображението си и да съчетая по уникален начин необикновени неща.

Искам да подсиля внушението, въплътено във всяка композиция. Целта ми е да провокирам наблюдателя, да предизвикам любопитството му. По тези причини моята индианска пътешественица Фая язди камилата с руско име Молоко, защото тя чертае своите маршрути прекосявайки светове и вселени, неподвластна на обикновените правила на живота. За това и обожаваната от всички Кармен е с глава на заек, защото без значение е какъв е човек в очите на другите, в погледа на обичащия, възлюбеният е съвършен. Ако има нещо, което да обобщи цялото ми творчество, това е желанието ми да създавам. Това е, напълно достатъчно е да ме тласка да се развивам и продължавам.

Предпочитаният материал от мен е съвременните поколения глина, както съхнещата на въздух, така и полимерната. За всеки проект е различно, в зависимост от това, какво бих искала да постигна. При създаването на творбите си използвам акрилни и акварелни бои, всяка уязвима част е защитена с лак..“

 
Миряна Генчева е родена в София през 1979 г. Завършила е руско основно училище, след това английска гимназия, СУ "Климент Охридски". Изучавала е рисуване при Таня Запрянова, която според авторката и  показала как наистина да вижда формите и цветовете на заобикалящия ни свят.


Автор:
галерия Папийон
Публикация:
28.10.2014 г. 11:21
Етикети:
Миряна ГенчеваРалица СавоваВарнаАрт галерия Le Papillonгалерия Папийон
Lion Hearts
Храбри сърца
Изложба живопис и пластика
Посетено:
1265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20125-art-galeriya-le-papillon-predstavya-lion-hearts-ralitsa-savova-i-miryana-gencheva