Изложби

Етнографска изложба "Народно приложно изкуство от град Кечкемет" гостува в РИМ - Добрич

Изложбата представя ценна сбирка от автентични произведения на унгарското културно наследство и творби на съвременни майстори

Етнографска изложба "Народно приложно изкуство от град Кечкемет" гостува в РИМ - Добрич


◊ ПОКАНА

Регионален исторически музей – Добрич има удоволствието да Ви покани на откриването на етнографска изложба „Народно приложно изкуство от град Кечкемет”.

Организатори на събитието са Община град Добрич, Унгарски културен институт и Регионален исторически музей.

Музеят на народното приложно изкуство в гр. Кечкемет, който притежава най-голямата колекция от образци на народното творчество, ще представи в РИМ – Добрич ценна сбирка от автентични произведения на унгарското културно наследство, както и предмети, изработени в духа на някогашните традиции в областта на художествените занаяти – дърворезба, тъкачество, везба, грънчарство и др. Грациозно изваяни глинени съдове, пъстри везани покривки, възглавници, писани лавици, изящни накити представят красотата и многообразието на унгарското приложно изкуство. А показаните в изложбата произведения на съвременни майстори възвръщат към нов живот уникални образци на народното творчество и пазят жив спомена за вековни традиции.

Посетителите ще имат възможност не само да се докоснат до съхраненото традиционно изкуство, но и да опитат от прочутото токайско „вино на кралете” и под неповторимите звуци на чардаша да усетят духа на унгарската култура.

Изложбата ще бъде открита на 29 октомври (сряда) от 17.00 часа в Музея в градски парк „Св. Георги”.

 

Автор:
Лена Кирилова
Публикация:
27.10.2014 г. 14:35
Етикети:
Унгарски културен институтетнографска изложба
РИМ Добрич
Народно приложно изкуство от град Кечкемет
Посетено:
1496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20120-etnografska-izlozhba-narodno-prilozhno-izkustvo-ot-grad-kechkemet-gostuva-v-rim-dobrich