Изложби

Изложба-конкурс “Есенен пленер 2014” във Варна

Арт Галерия "Ларго" и НУИ “Добри Христов” представят пленерна изложба на ученици

Изложба-конкурс “Есенен пленер 2014” във Варна
Теодора Янева "Забравена улица"


◊ СЪБИТИЕТО

Във Варна
Арт Галерия "Ларго" и НУИ “Добри Христов”

представят изложба-конкурс
“Есенен пленер 2014”


23 октомври – 05 ноември 2014 г.
Откриване – четвъртък, 23 октомври 2014 г., 18.30 часа


За шеста поредна година Арт Галерия "Ларго" представя пленерната изложба на младите художници от специалностите „Изящни изкуства” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Експозицията ще бъде открита на 23 октомври, четвъртък, от 18.30 ч.  Особено вълнуващ е фактът, че тази година изложбата се открива в навечерието на голям празник - 70-та годишнина от създаването на училището, което с право можем да наречем “Храм на изкуствата”.◊ ЗА НУИ “ДОБРИ ХРИСТОВ”

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е създадено като музикално училище  през 1944 г. със специалности – „Класически музикални инструменти” и „Класическо пеене”. От 1990 г. е разкрита нова специалност – „Класически танц”, а от 1992 г. – „Изобразително изкуство”. От 2002 г. са разкрити специалностите по български народни инструменти, от 2003-та година – „Българско народно пеене”, а от 2008 г. – „Поп и джаз пеене”. Известно и до ден-днешен като „Музикалното”, днес то събира под своя покрив бъдещи музиканти, художници, певци, танцьори. Над 500 ученици от I до ХІІ клас се обучават в 26 специалности в 3 профила: Музика (всички класически и народни инструменти, класическо, поп и джаз, народно пеене), Танцово изкуство (балет), Изобразително изкуство - изящен профил. От януари 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата, което е първото извънстолично национално училище. За града ни, за обществеността във Варна, нашето училище по изкуствата е не само културна институция, не само извор на гордост и престиж, но и място, създаващо бъдещия културен елит на нацията. През 70-годишната му история стотици са възпитаниците на училището, които стават посланици на България по целия свят със своя талант, трудолюбие и майсторска реализация в областта на всички класически изкуства: музиканти - инструменталисти, балетисти, художници, певци.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В шестата поредна пленерна изложба-конкурс в галерия "Ларго" ще представят свои творби учениците от ІХ до ХІІ клас. Работите са създадени по време на традиционния есенен пленер, който тази година се проведе паралелно в Асеновград и във Варна. Над 60 картини, рисувани с молив и туш, с въглен и креда, с акварел и маслени бои, ще видят ценителите в залите на галерията. В пейзажите ще открием запечатани любими за всеки българин кътчета от стария Пловдив, Асенова крепост, Бачковския манастир, морски пейзажи от Аспарухово и Варна. Творбите на учениците ще бъдат оценявани в две възрастови категории – първа група – ученици от 9 и 10 клас и втора група – 11 и 12 клас. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка от групите. Журито, което ще определи победителите, включва известните варненски художници Димо Миланов, Милен Маринов, Светлин Ненов и Стефан Радков.

Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ “Добри Христов” и варненските фирми „Лорка” и „Криси Арт”. Фирма „Лорка” е единствен производител в България на акрилни бои за художници и материали за декупаж, а фирма “Криси Арт” поддържа магазини за рамки, бои и материали за художници от най-добрите световни производители.

Както всяка година част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на материали и средства за специалност “Изобразително изкуство” в училището.                

Очакваме ви!

Автор: Нели Вълчева, галерист
23.10.2014 г. 13:07
Посетено: 3808
Етикети: Музикално училище, НУИ Добри Христов, Арт Галерия Ларго, пленерна изложба, ученическа изложба, Музикалното Варна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20089-izlozhba-konkurs-esenen-plener-2014-vav-varna