Изложби

Подир сенките на големите

"Весел четвъртък" с ученика на Борис Димовски Калин Николов

Подир сенките на големите


◊ СЪБИТИЕТО

В седмицата на Смешния филм фест в Габрово, музеят „Дом на хумора и сатирата” предлага нещо любопитно. На 23 октомври от 16.30 часа в зала 3 предстои да започне... пътешествие. Пътешествие чрез илюстрациите, рисунките, шаржовете, политическите карикатури на Калин Николов, събрани в изложбата „Подир сенките на големите”. А Големите са: Едгар Алън По, Итало Калвино, Александър Солженицин, Чарли Чаплин, Йордан Радичков, Радой Ралин, Борис Димовски, Мариус Куркински...

На поредния „Весел четвъртък” не само ще имаме възможност да открием нова експозиция, да видим в нея авторовото дарение за ДХС, но и да беседваме с един разностранен талант.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В „Подир сенките на големите” основно място заемат илюстрациите към „Гарванът” на Едгар Алън По, цикъл автопортрети и цикъл политически карикатури. Категорично е присъствието на Учителя – Борис Димовски, на приятелския му кръг творци, съвместни проекти и теми от неотдавнашното ни всекидневие, които очертават водораздел за принадлежност, причастност, идеали. Ироничен, самоироничен, категоричен – така може да се определи стилът на К. Николов и художникът не изневерява на себе си в нито един щрих.

„Подир сенките на големите” затвърждава казаното за творчеството му по повод на друга изложба: „От грубата гротеска до тънката небесна линия, от пародията до нежната лирична насмешка - всички гами на музицирането звучат под щрихите на Калин Николов. Но винаги разбираем, прост в изказа, говорещ за света в притчи...”


◊ АВТОРЪТ

Калин Николов (р. 1956) е популярен автор с разнообразни изяви в много области на изобразителното изкуство, посвещава се и на историята и теорията на изкуствата. Роденият в София художник е завършил Художествената академия със специалност „Графика и графични техники”, но творческата му енергия, любопитството и изследователският нюх го съпътстват във всяка стъпка, изострят сетивата му за редица забравени, потулвани или недооценявани наши автори, правят го полемичен и държат будна гражданската му съвест. Калин Николов се занимава с карикатура от 1973 г. За първи път изпраща свои творби за участие в Международното биенале в Габрово през 1975, когато е войник и няма дори подходяща хартия под ръка. А близостта му с Борис Димовски, когото в Дома на хумора не случайно смятат за един от духовните бащи на институцията, а габровци обявяват за почетен гражданин, е шанс да стане единствен ученик на този емблематичен творец в художествения живот у нас. Съвместната работа с Димовски през годините го прави свидетел на съдби, явления, факти, които, надяваме се, предстои да бъдат претворени от перото му.

Габровци за първи път ще се срещнат цялостно с творчеството на К. Николов като карикатурист и илюстратор, ще си припомнят присъствието му в периодичния печат, в множество книги и научно-фантастични текстове или като автор на научно-документални филми. Художникът има множество самостоятелни изяви у нас и в чужбина още от студентската скамейка (София, Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп и др.), съавтор е на Радой Ралин в написването на книгата им „Неосъщественият музей”, много части от която са публикувани в Интернет. В момента К. Николов е уредник в графичния кабинет на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Сега негови творби се намират в Софийската градска художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, Националния музей на българската литература, Музея на бившия концентрационен лагер „Нойенгаме” (Хамбург), в обществени и частни сбирки в Австрия, Германия, Гърция, Исландия, САЩ, Сърбия, Унгария, Франция, и др.

Срещата с Калин Николов ще бъде само началото на интересния ни диалог за Твореца и неговото Време. Диалог, обещаващ да ни открие любопитни и малко познати страни от художествения живот у нас през последните десетилетия.

Изложбата очаква своята публика до края на месец ноември.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
22.10.2014 г. 10:29
Посетено:
2150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20082-podir-senkite-na-golemite