Изложби

Сдружение "Сога" представя изложбата "Икебана и модернизъм"

В рамките на XXV Дни на японската култура в България

Сдружение "Сога" представя изложбата "Икебана и модернизъм"


◊ СЪБИТИЕТО

Модернизмът в икебаната ще бъде представен в изложба
„Икебана и модернизъм“ от 18 до 24 октомври в Американския университет в Благоевград. Изложбата се организира от школата по икебана „Сога“ към Сдружение „Сога“ и Посолство на Япония и е част от XXV Дни на японската култура.

„Икебана и модернизъм“ се открива официално на 18 октомври, събота от 18 ч. във фоайето на партерния етаж на Американския университет в Благоевград. Почитателите на изкуството икебана имат възможност да посетят изложбата до 24 октомври с вход свободен.

„Согецу икебана може да бъде създадена винаги, навсякъде, от всеки, във всяка част на света, с всякакъв вид материал“ е част от посланието на Акане Тешигахара към начинаещите ученици в училище „Согецу“ в Токио.

Акане Тешигахара наследява от баща си Хироши Тешигахара титлата на четвърти негов Иемото.

През 1926 г. Тешигара Софу основава най-модерната школа в Япония „Согецу“, със създаването на стила „Дзен’ейбана“. Ученик на своя баща, едва 18-годишен, той възстава срещу „оковите на традицията“ и заявява, че неговият стил ще представлява „продължение на неговата индивидуалност“, за което получава плесница. Седем години по-късно школата „Согецу“ става водеща в изкуството икебана. Не случайно Софу е известен като „Пикасо на цветята“.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и пета поредна година българската общественост има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2014 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, LB Bulgaricum, Astellas, Lexus, Canon, Mitsubishi Corporation, Геотехмин, Toshiba, JTI, Toyota, Kaliakra Wind Power, YAZAKI и Yokogawa България.

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2014 г. 15:31
Етикети:
икебанаXXV Дни на японската култура в Българияизложба
Сдружение Сога
Икебана и модернизъм
Посетено:
3039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20052-sdruzhenie-soga-predstavya-izlozhbata-ikebana-i-modernizam