Изложби

Фондация "Съвременно изкуство" представя Браян Дейли в България

Ретроспективна изложба на именития американски художник в Националната художествена галерия

Фондация "Съвременно изкуство" представя  Браян Дейли в България
Браян Дейли. “Човекът с карирано минало”, от серията Tableau Vivant. 2009 г., Дигитална цветна фотография, 91 х 122 см.


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Съвременно изкуство“ представя:

Браян Дейли
Разсекретено: Разгадаването на един парадокс


С подкрепата на Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България,
Галерия Стефан Стоянов, Ню Йорк, Национална художествена галерия, София

21 октомври – 23 ноември 2014 г., Национална художествена галерия, София

Откриване на изложбата: 21 октомври 2014 г., 18.00-20.00 ч.
Официално откриване: 21 октомври 2014 г., 19.00 ч.
Обществена дискусия: 22 октомври 2014 г., 15:00-18:00 ч., Бална зала, Национална художествена галерия, София


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Фондация „Съвременно изкуство“ представя “Разсекретено: Разгадаването на един парадокс”, ретроспективна изложба на именития американски художник Браян Дейли. Изложбата представя широкия диапазон от дейности, характеризиращи интригуващата кариера и практика на Дейли. Както концептуална така и сценична, неговите творби в различни медии канят зрителя активно да участва на няколко нива. Въпреки че много от изкуството тук е базирано на фотографията, Дейли не е фотограф в обичайния смисъл на думата. Той по-скоро използва медиума фотография като средство за реализиране на креативната му идеи и за създаването на изобретателни композиции, които засягат социалните, политическите и културните проблеми на нашето време.

Творчеството на Дейли е вдъхновено от неговата необичайна еволюция като автор. Като студент в Институтa Отис в Лос Анджелис (Магистър по изящни изкуства, 1975) и в последвалата му кариера в изкуството в Лос Анджелис, той е сред пионерите на креативното експериментиране, определящо плодовитата артистична среда на Калифорния през тази епоха. Неговите провокативни творби от периода, представени в тази изложба за пръв път от 70-те години насам, пресичат границите между живопис, скулптура и изкуството на пърформанса, отразявайки социално-политическите предизвикателства на своето време. В последвалите две и половина десетилетия в периода между неговата ранна творческа кариера в изкуството и сегашната му практика, Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. Завръщайки се към призванието си на творец в началото на 21-ви век, Дейли поглежда назад към този междинен период от живота си – неговото “карирано минало” – като към върхово изпълнение и като източник на вдъхновение за творбите си от последните няколко години – сериите от фотографии “Америка в цветове”, “Tableau Vivant”, “Морфей” и видеото “Жикай”.

Завладяващите и често потайни преживявания на Дейли в центъра на световните дела осигуряват плодовита почва за творчеството му и провокират неговия непрестанен интерес към важните проблеми на съвременния свят. Богатият и енигматичен символизъм в неговите творби ни предизвиква да разкрием мистериите, които се крият зад неговите иновативни и креативни прийоми и вече “разсекретени”
истории.



◊ ЗА ПРОЕКТА

„Представяне на американско съвременно изкуство в България и представяне на България в света на съвременното изкуство“ на Фондация „Съвременно изкуство“:

Целта на проекта e да реализира серия от изложби на водещи имена от съвременното изкуство, предоставяйки на публиката и различните участници в художествения сектор възможността да се запознаят с водещи лидери в американското съвременно изкуство. Чрез тези изложби, които ще бъдат съпътствани от кръгли маси, семинари и дискусии, ще се създаде ефективна комуникация, провокирайки и насърчавайки креативност в мисленето и общуването у нас. Представянето на алтернативни гледни точки ще даде възможност на българската публика да обогати своето възприятие за случващото се в сферата на изкуството в глобален мащаб и да може да направи един критичен анализ за състоянието на изкуството в България и по света.

Мисията на проекта е да достигне различни обществени групи, не само тези, свързани със сферата на изкуството, така че да подкрепи широка дискусия и да спомогне за бъдещи сътрудничества, които са необходими за развитието на културата в България. Взаимодействието с автентични произведения на изкуството генерира силен процес на трансформация и създава жив и конкретен диалог.

За Фондация „Съвременно изкуство“:

Фондация „Съвременно изкуство“ (ФСИ) е основана в София, България през 1996 г. от десет млади български художници и критици, представящи групата XXL.

Фокусът на фондацията е съвременното визуално изкуство включващо: живопис, фотография, инсталация, скулптура и мултимедия. ФСИ развива и подпомага много аспекти на съвременното изкуство: организира изложби в България и по света, спонсорира теоретични семинари и симпозиуми, разширява контактите на българските художници в световен мащаб, подпомага популяризирането и представянето на млади български автори в чужбина, развива и предоставя образователни програми и създава колекции на съвременни произведения на български автори.

ФСИ се стреми да представя и подпомага сериозни художествени експерименти и да провокира концептуално мислене. Фондацията отчита важността на развитието на нови идеи и методи в контекста на постоянно променящия се социо-икономически свят.

Управителният съвет на ФСИ към днешна дата включва: проф.Свилен Стефанов, Десислава Монева, Иван Кюранов, Росен Тошев, Стефан Стоянов и Зоя Монева Гърджуло.




Автор:
Фондация "Съвременно изкуство"
Публикация:
18.10.2014 г. 19:47
Посетено:
1847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20046-fondatsiya-savremenno-izkustvo-predstavya-brayan-deyli-v-balgariya