Изложби

"Вятърът" - изложба живопис и поезия в галерия "Натали"

Вятърът като милувка, като сила, като промяна, вятърът като философия. Вятърът в образи и думи...

"Вятърът" - изложба живопис и поезия в галерия "Натали"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Натали” има удоволствието да Ви покани

на тематична изложба „Вятърът” (живопис и поезия)
15-30 октомври 2014 г.

Заповядайте на откриването на 15 октомври (сряда ) в 18 ч.
Галерия "Натали", София, ул. "Гурко" 38


Участват художниците: Виолета Радкова, Анжела Минкова, Долорес Дилова, Наталия Генова, Юлия Станкова, Елена Стоева, Светла Косева, Слав Бакалов, Росен Рашев-Рошпака, Атанас Хранов, Николай Стоев
и поетите: Маргарит Минков, Кръстю Пастухов, Румен Шомов, Керана Ангелова, Владимир Левчев, Александър Секулов, Севдалин Генов.


◊ ВЯТЪРЪТ

Невидим, но осезаем, вятърът предизвиква най-противоположни чувства. Той може да бъде опоетизиран като милувка или принизен до течение, което ще ти докара хрема.

Най-интересни са метафоричните употреби на вятъра. Често го викаме да мине през главата ни и да проясни мислите ни. Понякога „отваряме прозорците”, за да проветрим и да се отървем от застоя, нездравословните стари навици или дори хора. Метафората „срещу вятъра” е толкова използвана, че вече е тривиална. Възпяваме го като „вятърът на промяната” в политически и исторически, и дори в любовен смисъл. Всички знаят песента на „Скорпионс”, малцина знаят, че има още много песни с това заглавие, най-известната е на „Бий Джийс” от 1975 г. Боб Дилън задава въпроси – социални, етични, политически, философски и двусмислено оставя отговорите да бъдат отнесени и носени от вятъра в песента си „Blowin' in the Wind” от 1962 г. Има романи, филми, стихове, посветени на него.

В множество култури вятърът е персонифициран като бог. В древногръцката митология има няколко божества на вятъра. Сред тях са Борей, Нот, Евър и Зефир. В римската митология божествата на ветровете от четирите посоки се наричат Венти. В скандинавската митология бог на вятъра е Ньорд. При източните славяни като бог на вятъра е споменаван Стрибог.
 
Камикадзе (от японски: „божествен вятър“) е наименованието на тайфуни в края на XIII век, за които се смята, че предпазват Япония от нашествие на Монголската империя, унищожавайки на два пъти монголския флот.

Един от любимите персонажи на Ботичели е вятърът Зефир. Той го рисува в „Раждането на Венера” и в „Пролетта” като красив, млад мъж - син и въздушен.

Вятърът развързва, разкъсва, разпръсква, разхвърля, измита, прекатурва, изчиства, вълнува, размества, издига и спуска, носи и отнася – както в пряк, така и в преносен смисъл.

Вятърът може да свири. Може да ечи, да вие, да стене, да бушува. Както в пряк, така и в преносен смисъл.

Вятърът може да гали. Може и да руши. Може да носи бури, а може да отваря небето, за да грейне слънце. Както в пряк, така и в преносен смисъл.

Автор: Галерия "Натали"
13.10.2014 г. 16:49
Посетено: 2057
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20011-vyatarat-izlozhba-zhivopis-i-poeziya-v-galeriya-natali