Изложби

Галерия Астри представя Тони Тодоров - "Езотерични съчинения"

Самостоятелна изложба живопис

Галерия Астри представя Тони Тодоров - "Езотерични съчинения"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Астри представя

Тони Тодоров

„Езотерични съчинения”

Самостоятелна изложба живопис

От 9 до 24 октомври 2013. Вернисаж: 9 октомври от 18 до 20 ч.
Галерия Астри, София, ул. „Цар Самуил” 34


Свят, опасно примамлив. Изкушенията на земните тайнства. Този свят мами душите от небитието. По-смелите от тях предприемат поход с мисия в него. Въпреки предопределените трудности, стремежът към тайните в материалния свят е неустоим. Заветната цел на търсещите души е постигането на "третата енергия". Това е енергия, която се издига над Доброто и Злото, и над цялата дуалност на този свят. Това е процесът на преодоляването на илюзиите. За да ги преодолеем трябва да ги разгадаем. Това изисква да се гмурнем в плашещата тъмнина на мистиката. Зад нея пробива светлината на Реалността. В Риг Веда се казва: "Всичко е илюзия на крайните, променливи светове. Единствената Реалност е Бог."
Тони Тодоров


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Спасение от земните изкушения Тони Тодоров от години е намерил в малките планински селца на остров Кипър. Далече от суетата и консуматорството на съвременния свят, обграден от причудливата островна природа и нейните обитатели, там той среща сюжети и пейзажи, които преди са били плод на собственото му въображение. И не му остава друго, освен да твори, да открива себе си и света, такъв какъвто го чувства и вълнува.

Откритията имат нужда от споделяне. През около две години, чрез самостоятелните си изложби в галерия Астри, Тони Тодоров се завръща в нашия свят, за да ни отведе в собствения си. Пребиваването в този, „другия” свят е понякога стъписващо, разтърсващо, отвратително. Отвръщаш поглед от платното, но то те притегля, прилепва те отново да вторачиш поглед в него.
После (понякога и не при всекиго) следва осъзнаването, че всичко това, което виждаме в картината е всъщност част от самите нас; тъмната и дълбоко скривана страна на грешната ни човешка природа е извадена на показ. Играта е приключила и сме разкрити.

А разкритието носи освобождаване. Носи пречистване и усещане за лекота.

Част от собствения ни товар е споделен и свободата е възможна.

Ще добавя, че въздействието на платната е подплатено с техническото майсторство на художника. Подобно на старите италиански художници, платната на Тони Тодоров са изграждани на много и тънки живописни слоеве.


Тони Тодоров е роден през 1969 година в гр. Оряхово. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров” в София, а по-късно и специалност „Графика” във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий”. Има над десет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе, Плевен и многобройни участия в Общи художествени изложби. Участва и в международния проект на галерия "Астри" - "Дискриминация", реализиран в Истанбул.

Негови платна и стенописи са част от колекции в България, Дания, Израел, Австрия, Истанбул и др. От 1999 е член на СБХ.



Автор:
Вихра Пешева, галерия Астри
Публикация:
09.10.2014 г. 16:03
Етикети:
Посетено:
3409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19974-galeriya-astri-predstavya-toni-todorov-ezoterichni-sachineniya