Изложби

Изложба "Япония: преоткрити традиции"

XXV Дни на японската култура в България

Изложба "Япония: преоткрити традиции"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Япония: преоткрити традиции"

Изложба на японски традиционни приложни изкуства
КИРИ-Е и ТЕМАРИ
9-26 октомври 2014 г.
 
На 9 октомври 2014 г. (четвъртък) в 18 часа в Националния етнографски музей (пл. „Александър I“ 1) в София се открива изложбата „Япония: преоткрити традиции“ в рамките на XXV Дни на японската култура в България.

Изложбата е организирана от Посолството на Япония в Република България, Асоциация „Кири-е България“ и Японски клуб „Кидзуна“ – Варна, със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, и ще продължи до 26 октомври 2014 г.

Изложбата е първата по рода си в България и показва на едно място две от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония – картини от ръчно изрязана хартия кири-е и декоративни топки от конци темари. Уникалното в случая е, че авторките на показаните творби са две българки, всяка от които, водена от искрен интерес към японската култура и естетика, е постигнала завидни успехи в своята област, признати и сертифицирани и от японските специалисти.

По време на изложбата ще се проведат и демонстрации и уъркшопи:
• 11 октомври (събота), 10.30 часа – демонстрация на темари
• 11-12 октомври (събота-неделя), 10-13 и 14-16 часа – уъркшопи по кири-е
• 18-19 октомври (събота-неделя), 10-13 и 14-16 часа – уъркшопи по кири-е


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Картини от ръчно изрязана хартия КИРИ-Е

Традицията на кири-е съществува от 1400 години, когато е заимствана от Китай, но веднъж внесена в Япония, тя е усъвършенствана до ранг на изкуство. Първоначално кири-е се използва за украса на храмове, а сетне намира фундаментално приложение в създаването на шаблони за изработката, багренето и рисуването на кимона – един от основните занаяти по онова време, а и досега. Освен за изработката на кимона, кири-е се използва за декорация на храмове и жилища; за изработката на предмети за ежедневна употреба в стила wabi (ваби); за илюстрации на класически японски книги и пиеси, специални картички и календари; Едо Ироха Карута – специални карти за популярна японска игра, както и за творенето на аниме и манга.

Днес майсторите на това изкуство са провъзгласени за живо национално богатство, а самото то е под егидата на Негово Величество Императора на Япония. Полагат се изключителни усилия кири-е да бъде съхранено и развивано, защото е изчезващо изкуство – въпреки че се изучава в задължителната общообразователна програма за началното училище като част от художественото обучение. Нужно е огромно търпение и самодисциплина, но резултатът компенсира усилията и поднася изключителна наслада за очите и сърцето.

Първата среща на авторката на творбите кири-е от настоящата изложба – Рина Пападопулова-Узунова – с Япония е още от детството й. На 11-годишна възраст балетната трупа, в която играе, заминава на турне в Далечния Изток, включително и в Япония. Там тя се влюбва в японските ветрила. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. По-пълноценният й контакт със Страната на изгряващото слънце идва години по-късно по време на 2-годишния й престой там през 2002-2004 г. Рина изучава японски език, чаена церемония, икебана, тай чи, калиграфия и изработване на ветрила. Накрая „се среща“ и с изкуството кири-е. В Япония не посещава специализирани курсове, но успява да събере много публикации по темата и инструменти, необходими за изрязването на картините. Успехите й в областта на това традиционно приложно изкуство скоро намират и призвание от японска страна. През 2006 г. Рина става първата не-японка, поканена за член на Японската асоциация по сенга (цветно кири-е).

Първата камерна изложба на кири-е в България, съпътствана от работилничка поради големия интерес към това малко познато изкуство, е организирана от Школата за японски език и култура „Агора“ – София, през лятото на 2012 г. През 2013 г., по покана на Посолството на Япония в България, Рина отново участва със свои творби в изложба в София в рамките на XXIV Дни на японската култура. Организираните съпътстващи работилници привлякоха много нови любители на кири-е в България.


Декоративни топки ТЕМАРИ

Декоративните топки темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 500-600 години. Те се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топка и обвити с памучни конци, след което декорирани с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Рали Донева-Коева е член на Японската Темари Асоциация и притежава сертификат за Koutouka – второ ниво за изработката на традиционните японски декоративни топки темари. През 2001 г. завършва Техническия университет във Варна, специалност „Промишлен дизайн“. От дете обича да се занимава с различни ръкоделия. Любовта й към Япония я насочва към откриването на традиционни и малко познати извън Страната на изгряващото слънце занаяти. Като „колекционер“ на японски занаяти, нейната най-голяма страст остава изкуството темари. Тя изработва тези декоративни топки от шест години.

Рали Донева-Коева вече има участия в групови, както и няколко самостоятелни изложби, като две от тях – във Варна през 2012 г. и в София през 2013 г. – бяха част от Дните на японската култура в България. Те се придружаваха от демонстрации на началните етапи на подготовка и определяне на дизайна на топките темари и разкриха един съвсем нов творчески свят, изпълнен с много красота и багри.



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
07.10.2014 г. 13:39
Етикети:
Рали Донева-Коеватемарикири-еизложбаИЕФЕМ БАН
Рина Пападопулова-Узунова
японски традиционни приложни изкуства
Дни на Япония в България
Посетено:
1823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19955-izlozhba-yaponiya-preotkriti-traditsii