Изложби

Aрт галерия Le Papillon представя Селма Тодорова

Изложба живопис - 03.-26.10.2014

Aрт галерия Le Papillon представя Селма Тодорова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon, Варна
представя

Селма Тодорова

„Четирите елемента“


Изложба живопис
от 3 до 26 октомври 2014


„Всички видове умения и таланти се преплитат, когато човек има развита творческа интуиция. Ако тя се съчетае със сръчност, ще притежаваме изострена чувствителност към красивото и некрасивото..“

 
Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи за първи път, от 3 до 26 октомври, част от магията на творчеството на Селма Тодорова. Произведенията й в експозицията са обединени от темата „Четирите елемента“ и са постигнати със средствата на акварелната техника и маслената живопис. Почитателите на нежната изразност и плавната игра на тонове и полутонове могат да се насладят на умелата й уверена четка, на силното въздействие на голямоформатните й пейзажи. Майстор на пейзажа и портрета, Селма има “любовно преклонение пред акварела - трудна, капризна и неуловима техника, която изисква пълно самоотдаване и контрол на таланта”. В акварелните творби спокойните и умерени багри преливат в един пълен с живот облик и оставят усещането за нежност, лиричност, лекота и безвремие. В маслените й платна наситеният цвят и простора в сюжета препращат съзнанието на зрителя далеч и високо над ежедневният ни битовизъм. Светлината е основен формо- и цветообразуващ похват, и е водещото начало в изграждането, както на портретните ѝ творби, така и на поетичните ѝ пейзажи.

Селма Тодорова е позната на гр. Варна с изложбата си „Завръщане в Обетованата земя“, която беше показана с голям успех в Художествената галерия „Борис Георгиев“ през 2010 г. и експонирана досега в много градове в България.

Селма е художник, чийто търсения са в изключително широк спектър и в техническо, и в жанрово отношение. Тя еднакво обича пейзажа, портрета, голото тяло, многофигурните композиции. „Четирите елемента“ е четвъртата й изложба тази година, след успешното й представяне в Градската галерия на Тренто (Италия) с Луиджи Пеназа в „Светлина и сянка“ през март; „Реинкарнации“ в Художествената галерия „Вл. Димитров-Майстора“ в гр. Кюстендил през юни, „Галерия Средец“ на Министерство на Културата през юли.

На откриването на 03.10, петък от 18 ч. ще се насладите и на изпълнения на певицата Тория, дъщеря и модел на художничката.

Заповядайте в изложбената зала на галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, до Куклен театър, Варна!


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Селма Тодорова е родена на 7 ноември 1962 г. в София. Завършила е НХГ “Академик Илия Петров” през 1981 г. От 1983 до 1989 г. учи в НХА “Николай Павлович”. Завършва през 1989 г. специалност “Плакат” в класа на проф. Иван Газдов. Член е на Съюза на българските художници.

Избрани самостоятелни изложби:

. Юли 2014: “Светлина vs сянка”, изложба съвместно с Луиджи Пеназа в Галерия “Средец” под патронажа на Община Тренто и със съдействието на Министерство на Културата, България.
. Юни 2014: “Реинкарнации”, самостоятелна изложба в галерия “Владимир Димитров - Майстора, Кюстендил.
. Май 2014: “Светлина vs сянка”, изложба съвместно с Луиджи Пеназа в Градска галерия в Тренто, Италия, под патронажа на Община Тренто.
. Септември 2013: „Завръщане в Обетованата земя пет години по-късно отново в София”, самостоятелна изложба в Галерия – музей „Класика”.
. Януари 2013: Самостоятелна изложба живопис в галерия „Жорж Папазов” в Пловдив.
. Ноември  2012: „Танц”, самост. изложба живопис в Артцентър ”Форум”.
. Май-юни 2012: „Движение и покой”, изложба живопис в Артцентър ”Форум”.
. Февруари 2012: „Шепотът на светлината”, изложба акварел в галерия Шипка 6.
. Юни 2008: „Душата на неживата природа”,  изложба в галерия „Средец”.
. Юни 2008: „Завръщане в Обетованата земя”, изложба в гал. „Академия”, под патронажа на Посолството на Израел - 60 г. Израел.
. Юни 2003: “Очарованието на Новия свят”, изложба под патронажа на посолството на САЩ, 100 г. българо-американски дипломатически отношения, галерия “Витоша”.
. Септември 2001: “Свети места в България”, самостоятелна изложба под патронажа на Вселенския патриарх, галерия „Витоша”.

Избрани общи и колективни изложби:

. Април 2010: Участие в изложба „Алианц България 2010”, гал. Шипка 6
. Септември 2008: Изложба в галерия „Академия” от международен пленер посветен на 130 г. от Освобождението на България от турско иго.
. Ноември-декември 2007: изложба в център ”Раши”, Париж.
. Юни 2007: изложба „Толерантност и изкуство”, галерия „Средец”
. Септември 2006: изложба на 20 юбилеен международен пленер „Св. Йоаким Осоговски”, Македония.
. Април 2005 и 2006: участия в изложба на селектирани творби от ІІ и ІІІ национални конкурси ”Галерия TODOROFF”, зала „България”.
. Август 2004: изложби в Охрид и Скопие по случай 20 годишнината на международен пленер „Дебрца”, Македония.
. Октомври-ноември 2002: изложба на Х юбилеен международен пленер “Св. Лука” в галерия “Вл. Д. Майстора”, Кюстендил.

Произведения на автора се намират в частни колекции в България, Италия, Гърция, САЩ, Канада, Израел, Франция, Белгия, Германия, Македония, Сърбия, Русия и др., Министерството на Културата, Народното събрание, Израелското посолство, Кметският кабинет в Сливен и галерии в страната.



Автор:
Арт галерия Le Papillon
Публикация:
02.10.2014 г. 17:42
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19927-art-galeriya-le-papillon-predstavya-selma-todorova