Изложби

Изложба "Опити: Снежният човек"

Програма за съвременна скулптура на Галерия "Васка Емануилова"

Изложба "Опити: Снежният човек"
Проект за водно огледало – След


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба
Опити: Снежният човек

С участието на: Галя Благоева, Христина Дренска, Мария Малинова, Елина Симеонова, Георги Тодоров

01.10.–02.11.2014 / Откриване: 01.10., сряда, 18 ч.

Програмата за съвременна скулптура на Галерия "Васка Емануилова" представя проекти за работи в публично пространство на млади художници от класа на Ангел Станев.

Куратор: Владия Михайлова

Изложбата „Опити” е начин галерията да бъде превърната в лаборатория за идеи и пространство на диалог. Нейната цел е да укрепи връзката между изложбената среда и натрупаното в академията знание.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В интервю с известния куратор Каспър Кьониг Флориан Валдфогел задава въпроса: „Коя беше първата скулптура, с която сте се сблъскали съзнателно?”. Каспър Кьониг отговаря, че това е снежният човек, и добавя: „Снежният човек е идеалната скулптура за открито публично пространство: той не се пречка, всички го познават, стопява се и след това изчезва”.

Идеята за изложбата „Опити” произхожда именно от снежния човек като метафора за идеална скулптура в публичната среда. Група от млади художници, които наскоро са завършили специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, бяха поканени да предложат своите интерпретации. Заедно те разработиха два проекта за публично пространство, за които избраха места в центъра на София и на територията на планината Витоша, която е в непосредствена близост до столицата: Първият проект е създаден за парка, полускрит зад сградите на Музея за съвременно изкуство, Музея „Земята и хората”, гърбовете на един от наскоро построените софийски молове и хотел „Хилтън”. Вторият е предвиден за най-високия връх на Витоша – Черни връх, който при лошо време е трудно да бъде открит.

Проектите им са мислени на границата между скулптурата и ландшафтния дизайн. Те интерпретират метафората за снежния човек през очакваното и познатото, през неразделното от пейзажа. Това, което естествено се вписва в заобикалящата го среда и създава комфорт.


. Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.10.2014 г. 17:16
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19920-izlozhba-opiti-snezhniyat-chovek