Изложби

Непоказвано от Едмонд Демирджиян

Изложба на Шипка 6

Непоказвано от Едмонд Демирджиян


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО


5–19 април, 2006,
откриване 5 април, 18.00 часа

София, ул. "Шипка" № 6, етаж 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Тази изложба включва непоказвани маслени картини, рисунки с темпера, молив и акварел, създадени в периода 1971-1984 година.

Най-ранните картини показват интереса на художника към конструктивизма, който се изразява в безкомпромисно показване на обектите, изчистени от всякакви козметични украшения. Този подход е съчетан със сюрреалистични похвати, които изразяват борба между доброто и злото. Художникът разсъждава върху абсурдността на света и поставя множество въпроси “защо?”.

От началото на 80-те години в изкуството на Едмонд Демирджиян навлизат гротеската, веселостта, оптимизма. Композициите с “човечета”, превърнали се в запазена марка на художника, изглеждат по-близки до реалността, но я показват откъм приказната й страна.
“Непоказвано от Едмонд” дава възможност да се проследи началото на едно творческо израстване, да се види откъде тръгва художникът, през какви експерименти преминава, за да достигне категоричния си и ярък стил.

В изложбата са включени и няколко творби, създадени през последната година – търсен контрапункт и акцент.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Едмонд Демирджиян е роден през 1951 г. в София. Завършва Националната художествена академия в София през 1978 г. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина.

Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката.
Организирал е самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Рим, Брюксел, Виена, Линц, Стокхолм, Ню Йорк, Канзас Сити и др.

Носител на награда от американската фондация “Полък-Краснер” за творци с особени заслуги в изкуството.

Негови картини се намират във всички държавни галерии в България, както и в много частни колекции.

Творчеството му се разделя на няколко периода: 1971-1983 – създава фигурални композиции, интериори и натюрморти в конструктивистичен маниер; 1983-1987 – рисува предимно гротескни фигурални композиции с темпера в експресионистичен стил; след 1987 развива творчеството си по посока на фантастичния експресионизъм.

Автор:
АТА / ИСИ
Публикация:
29.03.2006 г. 16:17
Посетено:
2531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1992-nepokazvano-ot-edmond-demirdzhiyan