Изложби

„Райна Кабаиванска - Божествената“ - изложба във Vivacom Art Hall

Галаконцертът на Майсторския клас на Кабаиванска и изложбата са част от юбилейните събития в чест на оперната прима

„Райна Кабаиванска - Божествената“ - изложба във Vivacom Art Hall


◊ ЮБИЛЕЙНИ СЪБИТИЯ

• На 28 септември в 19 ч. в Софийска опера и балет Райна Кабаиванска ще представи своите студенти от XІV Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Тази година Райна Кабаиванска избра да обучава в майсторския си клас четиринадесет млади изпълнители – от България, Италия, Гърция, Чили, Корея, Пуерто Рико. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров. В програмата на концерта са включени изпълнения от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Масне, Пучини и др. Както всяка година, в края на галаконцерта, Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ на НБУ за обучение в Италия на най-добрите от участниците в майсторския клас. За шеста поредна година стипендиите за българските изпълнители се отпускат от фондация „Америка за България“, а за чуждестранните – от верига супермаркети „Фантастико“. Тази година стипендии за младите оперни изпълнители от школата на Райна Кабаиванска отпускат още – Столична община и Банка ДСК. На събитието лично ще присъстват Премиерът на България – проф. Георги Близнашки и Кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова. Нов български университет има честта да бъде една от трите университетски институции в света, заедно с Академия „Киджана“ в Сиена и Академия „Орацио - Веки“, където се създава „Школата Райна Кабаиванска“. Сред учениците на великата Кабаиванска са едни от първите оперни гласове – Мария Агреста, Вероника Симеони, Андрея Каре, Вирджиния Тола, както и по-младите, сред които българите - Мария Радоева, Костадин Мечков, Венера Котларова, Кирил Шарбанов, Диана Василева.

• На 30 септември от 19 часа във Vivacom Art Hall Райна Кабаиванска ще присъства на откриването на впечатляващата изложба „Райна Кабаиванска - Божествената“, организирана в нейна чест. Изложбата ще бъде открита от Президента на НБУ – проф. Богдан Богданов и от главния редактор на международното списание L’Opera – г-н Сабино Леночи.

Изложбата „Райна Кабаиванска - Божествената“, която ще представи знакови моменти от кариерата на легендарната дива, е по идея на г-н Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ. Куратор на изложбата е Николай Пачев, завършил НБУ, носител на първо място на престижния италиански конкурс „Мителмода“.  

Експозицията ще представи внушителни арт фотоси, любезно отстъпени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла Райна Кабаиванска. Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, ще покажат любопитни житейски ситуации – Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и „задкулисни” фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата – Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас.

Най-впечатляващата част от изложбата представя сценични костюми, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от изключителните й роли, предоставени от “Collezione Tirelli Costumi - Roma”. Посетителите ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари.

Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на Райна Кабаиванска.

Изложбата „Райна Кабаиванска - Божествената“ ще продължи до 13 октомври.

Майсторският клас и изложбата са събития от календара на юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от НБУ, чиято кулминация е концертът на 18.12.2014 в Зала 1 на НДК. В него примата ще участва заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.




Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
28.09.2014 г. 15:21
Посетено:
1754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19896-rayna-kabaivanska-bozhestvenata-izlozhba-vav-vivacom-art-hall