Изложби

Иво Димчев показва първа самостоятелна изложба в София

Откриването ще се състои в "Мозей"

Иво Димчев показва първа самостоятелна изложба в София◊ СЪБИТИЕТО

Първа самостоятелна изложба в София
на Иво Димчев


Начало: 27.09.2014 г., 19 ч.
София, бул. "Сливница" 178 (Мозей)


Тя включва предимно картини, скулптури и фотография. С нея се открива и първия "Мозей", или както още Иво Димчев го нарича – голяма стая за неща с ускорена важност.

Изложбата продължава до 27.11.2014 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Мария Василева, главен куратор на Софийска градска художествена галерия пише за изложбата:

“Хаос, секс, разнополовост, противоречие, камуфлаж, мимикрия, позлата, съмнение, насилие, драма и страдание – всички тези думи са подходящи определения за това, което Иво Димчев прави. Неговият рай не е за завиждане. Но поне е постигнат.”

Във Виена Димчев е представен от престижната галерия „Концетт”, където фотографиите му са изложени наред с работи на Йозеф Бойс, Франц Вест, Отто Мюел и други.


За работите, които ще видим в софийската изложба, Иво Димчев казва:

“Много от нещата са родени от постоянната и егоцентрична нужда за пресъздаване на един превъзбуден, полово неопределен и нестабилен аз. Докато в живите пърформанси тази възбуда се излива и загубва в телата и паметта на публиката, рамките на визуалния формат ми дават възможност за празнуване, кадриране и запазване на тази трагична свобода. В някои работи известна доза съзнание претендира за себе си, а в други почти ме няма, изгубен съм в някакъв нелеп, безсъзнателен и прекомерно личен рай. В живите спектакли тялото ми е основният преносител на личното, което го прави негов затвор, докато в работата ми с други материали личното се изражда от плътта ми в предмета. Освобождава се от биологичната ми телесност и започва да пърформира себе си чрез предмета. Актът на пренасянето на личното от моята телесност в този на предмета е акт любовен, но и акт на насилие, като всеки един акт на размножаване или израждане.

В изложбата са включени също откраднати моменти от мои репетиции и пърформанси. Някои от видеата и фотографиите представят работата ми с австрийския визуален артист и приятел Франц Вест – носител на "Златен лъв" за цялостно творчество от биеналето във Венеция, чиито скулптури имах ексклузивното право да ползвам в два свои пърформанса: "I-on" през 2011 и "X-on" през 2012.

Желанието ми в тази изложба е да събера на едно място възможно по-голяма част от една продължителна и плодовита обърканост, за да се видя по-добре, може би да се разбера по-добре, може би да си помогна… ако въобще има някой там.“


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иво Димчев (1976) е хореограф и пърформър с широко международно признание. Неговите авангардни спектакли се представят на международни фестивали из цяла Европа, САЩ и Южна Америка. Носител е на много награди за танц и театър. През последните години Димчев успява да се наложи и като самобитен визуален артист.  

Въпреки изключително активното си присъствие из големите европейски театри и фестивали през последните години, Димчев все пак успява да реализира няколко самостоятелни изложби, представяни във Франция, Белгия, Австрия и Великобритания.

През 2010 е поканен за самостоятелна изложба на свои картини в “Artpotek gallery”, Брюксел, с куратор Игнасио Галилея. Същата година прави още по-голяма изложба с картини и скулптури във „Vittgenstein house”, Виена. През 2012 има трета самостоятелна изложба във „Volksroom gallery”, Брюксел. Отново през 2012 участва в групова изложба в триеналето за съвременно изкуство „SuperBodies”, в Хаселт, Белгия. Куратор на изложбата е известният белгийски архитект и културолог Питър Тьонк. През 2013 Димчев участва в груповата изложба "Concerto pour oeuvres" в Париж с куратор Павлина Кръстева.

Тази година е участвал с две свои фотографии в групова изложба по време на “Sofia Queer Forum”. Двете работи веднага биват откупени за постоянната колекция от съвременно изкуство на Софийска градска галерия. Други картини, скулптури и фотографии на Димчев са в притежание на колекционери и галерии в Германия, Белгия и Австрия.


◊ ЗА МЯСТОТО

"Мозей" е второто независимо пространство, създадено от Димчев. През 2009 той отваря своя „Волксрум” в Брюксел, който все още е един от най-популярните независими центрове в европейската столица, където съвременни артисти от цяла Европа имат възможност да представят свои пърформанси. 

Проектът "Мозей", според  Димчев, ще бъде фокусиран повече в областта на съвременните визуални изкуства и музика.


Автор: Мозей
24.09.2014 г. 15:02
Посетено: 2774
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19877-ivo-dimchev-pokazva-parva-samostoyatelna-izlozhba-v-sofiya