Изложби

Да прекосиш света, като рисуваш

Чудатости и забавления - две полски изложби

Да прекосиш света, като рисуваш


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 септември от 17.30 часа в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово се откриват две разкошни полски експозиции: Зигмунт Зарадкевич ще представи своя самостоятелна изложба, а Музеят на карикатурата във Варшава – съвременна полска рисунка и карикатури. Така за почитателите и приятелите на съвременното сатирично графично изкуство годината наистина ще „завърши” на полска вълна, както обещаха организаторите на събитието от Дома на хумора и от Полския институт в София, желан и дългогодишен партньор.


◊ САМОСТОЯТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ЗИГМУНТ ЗАРАДКЕВИЧ

Зигмунт Зарадкевич (роден 1951 г.), художник илюстратор, график, карикатурист и до съвсем скоро директор на Музея на карикатурата, се представя с ретроспекция – включено е най-доброто от автора от последните десетилетия, награждавани творби или такива, които той смята за своя визитна картичка. Габровци се запознаха с г-н Зарадкевич по време на журирането на 21. Международно биенале през пролетта на 2013 година. Като част от международното жури той се представи тогава в залите на Дома в традиционната изложба с творби на журито. Сега погледът към творчеството на Зарадкевич е много задълбочен и подробен: виждаме го развълнуван от глобални и общочовешки теми (антимилитаристични и екологични), проблемите на съвременния човек с неговото свръхтехнологично битие (публичната библиотека е препълнена с книги, но читателят предпочита екрана на компютъра), ще видим и фриволни интерпретации на „мъжки” теми (сред главите на мислителите философи и писатели в една изложба е попаднал по специфичен начин и Дон Жуан!). Ето какво доверява художникът: „Ще можете да проследите моите чудатости и забавления... Тъй като не обичам да бърборя напразно, аз прекосявам света с молива си, писалката и туша в ръка и рисувам. Рисувам, защото съм пристрастен към това, защото това е моя вътрешна необходимост, това ми дава радост и освобождава емоциите ми”.

 
◊ МУЗЕЯТ НА КАРИКАТУРАТА ВЪВ ВАРШАВА

Изложбата на Музея на карикатурата е подбрана така, че да представи пред публиката в Габрово най-активно работещите в жанра (от Анджей Млечко, Хенрик Цебула до Анджей Граняк, Мирослав Гринь и др., чиито творби познавачите на полската карикатура са срещали и в последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата). Музеят на карикатурата е дълго лелеяна мечта на прочутия Ерик Липински (1908-1991), сатирик, журналист, илюстратор и карикатурист, бъдещ директор на институцията. Много преди да има своя сграда в центъра на Варшава и богата колекция от полска и световна карикатура, бъдещият Музей разполага само с личната колекция на Липински, дала начало на безценен фонд. Минават десетилетия, за да се стигне до днешните над 25 хил. карикатури, илюстрации и скулптури от полски и чужди автори от 18. век до наши дни и Музеят на карикатурата се превръща в една от ярките и обичани забележителности на полската столица.

Гости на вернисажа ще бъдат представители на Полския институт в София. Музикалната част отново е поверена на младите таланти от Музикален клуб „Весела”.

Двете полски изложби в зала 3 на ДХС очакват своята публика до края на месец ноември.


Автор: Венета Георгиева-Козарева
24.09.2014 г. 11:37
Посетено: 1175
Етикети: рисунка, карикатура, изложба, Габрово, Музей Дом на хумора и сатирата, Зигмунт Зарадкевич, полска карикатура
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19872-da-prekosish-sveta-kato-risuvash