Изложби

Изложба „Жената през“ – проект на „Група 9“

Петнадесет скулптури от дърво в компанията на поетични текстове

Изложба „Жената през“ – проект на „Група 9“


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Жената през“
- проект на „Група 9“


в галерия „Проф. Васил Геров“, Национален дарителски фонд „13 века България“
кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ № 1

на 25 септември 2014 г. от 18:00 часа.


Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята. Петнадесет скулптури от дърво и в компанията на поетични текстове, създадени специално за „Жената през“, ― втора серия. Първа част от проекта гостува в галерия "Червената точка" от 19 септември. Изложбите са част от едно цяло, свързано и обвързано от обща концепция, и видео, излъчвано паралелно в двете софийски галерии.


◊ ЗА ЦЕЛТА И УЧАСТНИЦИТЕ

Целта на проекта е да потърси съзвучие между слово и пластика, отразено в многоликия образ на жената – съвременна и вечна. Изложбата надскача обичайната интерпретация на темата и успява де се превърне в предизвикателство за аудиторията, предоставяйки й възможност за откривателство както на взаимодействието между образ и слово, така и между идеите на различните автори.

„Образът на жената е вдъхновявал художника през вековете, защото вплита в себе си красота, естетика, мистика и женската неразгадаемост, които са неизчерпаем източник на интерпретации.“ ― обяснява избора на темата кураторът на групата Ивайло Пеев.


„Група 9” е сдружение от художници дърворезбари и това е техният четвърти съвместен проект. Концепцията, обединяваща авторите, извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури. Така и универсалната тема за жената през погледа на авторите се превръща в откритие както за тях, така и за публиката.

В проекта участват художниците дърворезбари: Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие имат и творците: Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова.

С авторски текстове, посветени на жената, участват: Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова и Грациела Димитрова.
Автор:
Организаторите
Публикация:
23.09.2014 г. 21:52
Етикети:
изложбаГрупа 9
поезия и скулптура
скулптури от дърво
жената през
галерия Проф. Васил Геров
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19869-izlozhba-zhenata-prez-proekt-na-grupa-9