Изложби

Авангардна живопис с Кристина Среткова

"Вихър" в Галерия "ЛИК", София

Авангардна живопис с Кристина Среткова



◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „ЛИК“
представя

Кристина Среткова
„Вихър“

Авангардна живопис

Самостоятелна изложба от 24.09.-14.10.2014
откриване 26.09. (петък) от 18.30 ч.
София, галерия „ЛИК“ ул. „Лайош Кошут“ 37


Това е втората й самостоятелна изложба с платна на авангардна абстрактна живопис в галерия „ЛИК“.

Куратор на изложбата - проф. Аксиния Джурова.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Кристина Среткова е родена в Стокхолм, живее и работи в Берлин от 2000 г., твори картините си в Германия, Кипър, България и Швейцaрия. Член на Асоциацията на независимите художници в Париж от 2014 г.

Изяви до септември 2014:

. 19 самостоятелни изложби
     Nyc, Zurich, Paris, Cyprus
     Berlin, Florence, Sofia

 
. 47 групови изложби:
     Paris, Singapore, Moscow
     Song Chuang, Beijing, Seoul, Nyc
     Nicosia, Larnaca, St. Petersburg
     Monaco, Berlin, Rome, Hong Kong
     Zurich, London, Chianciano
     Ferrara, Madrid, Vienna, Toronto
     Las Vegas, Florence, Baden-Baden
     Erlangen, Sofia


През октомври й предстои самостоятелна изложба на „Международен панаир Art International - Цюрих“ 2014 (трето участие);
- през ноември - участие на панаира в Сингапур, Affordable Art Fair Singapore, както и в есенния салон в Grand Palais, Paris.


◊ ДУМИ НА КРИТИКАТА

Появяването й през февруари 2011 в Ню Йорк е предизвикало силен медиен резонанс:

„Среткова принадлежи към едно ново поколение художници, които дават знак за завръщане към субективността, завръщане към чувствителността и завръщане към едно чувствено изкуство.”

“Кристина Среткова е една пленителна, завършена млада художничка. ...Някои нейни творби носят бурния, бомбастичен характер на алегро от Моцарт, други пресъздават бавния, меланхоличен рефрен на ноктюрно от Шопен.”

„Тези нови, впечатляващи позиции в абстракцията, нареждат Среткова в предните редици на съвременното европейско изобразително изкуство.“ (NY Arts Magazine)


„Бързото признание на Кристина Среткова на различни световни форуми на изкуството е резултат най-вероятно от контраста на картините й с новата виртуална култура, която все повече притъпява сетивата ни към истинския живот и природа, в която изкуството все повече разчита на хрумката, агресията, анти-естетиката. Появата на спонтанната живопис на Кристина Среткова, напомняща избухването на живописна магма, често във формата на цветя и космически галактики, обхванати от вихъра на сътворението, изградена чрез напластяване на цвета, маслото и богата фактура, е изпълнена със светлина, без да загуби своята загадъчност и характерната за Изтока мистичност.

Тя възстановява закърнелите ни чувства, връща ни към красотата на природата с нейното богатство на цветове и състояния, третира цвета на места като изгарящ пламък, опиянява се от акта на живописване и постига истински духовен екстаз, висше удоволствие да направиш картина както е създаден света, но не за седем дни, а за един ден. Така Кристина компресира времето чрез водовъртежа на живописната магма, напомняща стихийността на сътворението и първичния космически взрив.

В сравнение с първата й самостоятелна изложба в галерия ЛИК (2011 г.), Кристина днес е още по-освободена, като духовен заряд и живописна пластика, с която ни потапя във вихъра на цветовата магма, организирана в необичайно и завладяващи композиции – шеметни като бързия й пробив на арт сцената.“ (проф. Аксиния Джурова, 16.09.2014 г.)
 
Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
22.09.2014 г. 20:50
Етикети:
Посетено:
2864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19863-avangardna-zhivopis-s-kristina-sretkova