Изложби

Pariscope: Истории за Париж на Милко Божков в Галерия A & G Art Meeting

Изложба и литературно четене

Pariscope: Истории за Париж на Милко Божков в Галерия A & G Art Meeting


◊ СЪБИТИЕТО

Pariscope: Истории за Париж на Милко Божков в Галерия A & G Art Meeting, Варна

Откриване: 23 септември, 19,00 часа

Милко Божков чете Милко Божков – четене на 24 септември от 19,00 часа

Среща с медиите: 23 септември, от 13,00 до 15,00 часа

Париж през 1982 и през 2014 година и времето, изминало между тези години, събира Милко Божков в новата си изложба. Историята започва през 1982 година, когато художникът заминава на кратък творчески престой в Cité des arts. През февруари тази година Българският културен център в Париж го кани да направи изложба. След това посещение Милко Божков създава нови картини, които могат да се видят в Галерия A & G Art Meeting.

Към изложбите се прибавя и едно литературно четене на текстове, написани от самия автор. В книгата „Ей там“ – бутиково артистично издание, са включени 9 текста по 9 картини на автора.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Ето какво пише Милко Божков за Париж: „Орсе – огромна опашка, нито един българин (само един). Това е истинското изражение на това какво сме, къде сме и защо сме. Ван Гог (Сиеста) ме разплака. Ван Гог! Сьора! Синяк, белият пейзаж, Писаро!! Orangerie. Сезан!! Дерен!! Модилиани, Сутен, Пикасо. Улица „Мустар“, дълъг обяд с coq au vin”.

Тази ремарка на Милко Божков е написана върху една от картините му от цикъла Pariscope, който дава име на изложбата в Галерия A & G Art Meeting. Тя включва 13 картини, 2 от които с размери 130/97 см – „Pont Neuf“ и „Разходка в Тюйлери“. Цикълът Pariscope е от 7 картини, върху които зрителите могат да прочетат бележките на Милко Божков – впечатления, спомени. Там зрителят може да се разходи из Музея Орсе, Пинакотеката на Париж, център „Помпиду“, музея в Оранжерията. В останалите 4 най-малки картини (44/49 см.), зрителят ще види лунната пътека или дъждът над градините Тюйлери и ще усети чувството за хумор на автора, вложено в заглавието на една от работите: „Милко Божков се възхищава на Пикасо и Стоян Цанев“.

Милко Божков не натрапва на зрителите усещането си за Париж с буквални изображения. Неговата представа е много личен поглед към сгради, културни забележителности, улици и живота в Париж. Затова и картините в изложбата са разнообразни като стил и техники, включително конец и рисунка върху стъклото на картината.

Изложбата на Милко Божков в Галерия A & G Art Meeting може да се види до 11 октомври, когато ще бъде закрита с концерт на Надежда Гущерова и Пламен Павлов.

Галерия 8 се включва в тази експозиция с паралелно събитие – на 23 септември от 18,00 часа там се открива изложба също с творби на Милко Божков, посветени на Париж.





Автор:
Елена Владова
Публикация:
22.09.2014 г. 12:20
Етикети:
Посетено:
4356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19860-pariscope-istorii-za-parizh-na-milko-bozhkov-v-galeriya-a-g-art-meeting