Изложби

Изложба "Кръстодрумища" в София

Три художнички посрещат с благотворителност Деня на независимостта

Изложба "Кръстодрумища" в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 септември 2014 г., понеделник, от 18.00 часа в Център-ателие „Николай Шмиргела“ на адрес: гр. София, ул. „Ген. Паренсов“ 30 (на ъгъла с бул. “Евлоги Георгиев) ще се открие изложбата "Кръстодрумища" на художниците Евгения Маринчева-Jen, Емилия Николова и Красимира Илчева

Изложбата ще бъде открита от г-жа Юлия Банкова – собственик на галерия „Николай Шмиргела” и от д-р Вяра Ганчева – арт мениджър и преподавател по комуникации.

От 22 септември до 30 септември, от 11.00 часа до 19.30 часа ще имате възможността да повървите по кръстодрумищата на едно вълнуващо, провокативно и различно изкуство.

 
◊ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Молим ви, не ни носете цветя! Ще оставим една кутия и всеки от вас може да помогне с колкото пари пожелае на децата с увреждания, които идват в ателие-център „Николай Шмиргела”, където се провеждат занятия по арт терапия и пясъчна терапия. Както се досещате, цветята, с които вие бихте изразили вашите симпатии и добропожелания към нас, рано или късно ще увяхнат. А със средствата, които бихте дали, можем да купим художествени материали за глухонемите деца, за децата с аутизъм, за децата с церебрална парализа, за децата – сираци. Искрено се надяваме, че ще приемете безрезервно нашия апел.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Евгения Маринчева-Jen е родена и твори в София. По професия е строителен инженер. Това й поприще, в съчетание с фината й душевност и богата сетивност, я отвеждат към творческа   импулсивност, която тя умело претворява както върху платно, така и в слово. Маринчева се изявява в областта на абстрактната живопис и литературата. Има издадени две книги – „Лунни илюзии” – поезия, 2007 г. и „Малки лирически отклонения” - проза, 2010 г., и двете на издателство Фондация „Вяра в себе си”. Авторката участва и в сборник съвременна българска поезия на издателство „Бунтарите” – 2011 г. и в Антология на литературен портал „Литературни бесилки”, 2014 г. Картините на Евгения Маринчева са заредени с послания, изразени в жизнерадостни колорити. Експресивните цветови търсения на художничката провокират и зареждат на много нива. Дълбокият философско-езотеричен смисъл на платната и потапя за дълго зрителя в диалога творец – зрител, диалог, в който се раждат спонтанните проникновения за НЕЩАТА от живота и тяхното възприятие. Евгения Маринчева-Jen има участия в следните изложби и творчески изяви: 2014 г. – сборна изложба "Кръстодрумища” – център-ателие „Николай Шмиргела”, София; 2013 г. – самостоятелна изложба „Живот” - Унгарски културен институт „Балаши”, София; 2013 г. - изложба гр. Своге; 2012 г. – арт форум „В мрежите” – Габровци; 2012 г. - международна изложба „Ефектът от биеналето във Флоренция” – Мерида, полуостров Юкатан – Мексико; 2011 г. – Осмо международно биенале на съвременното изкуство, Флоренция, Италия; 2011 г. - Първо международно биенале на съвременното изкуство, Измир, Турция; 2011 г. - самостоятелна изложба „Портрети на планети, морета и …” – Унгарски културен институт, София; 2009 г. – годишна изложба на арт и хоби клуб „Рояна”, София; 2008 г. - самостоятелна изложба кафе-клуб „Овергаз”, София; Нейни платна са открили своите щастливи притежатели в България, Русия, Италия, Холандия, Португалия, Турция, САЩ.


Емилия Николова е родена в град Бургас, а всички знаем, че Бургас е един от градовете, в които се раждат плеяда от творци - художници, поети, музиканти, артисти. Може би тайната на морското и вдъхновение лежи в основата на нейното желание да твори, да създава красота и да иска да я споделя с хората около себе си?

А може би не само морето е основният „виновник“ на потребността и да рисува, да пише стихове и книги, т.е. да твори? Първият и допир с изкуството датира от преди повече от 30 години, т.е. от първите и срещи с преподавателите от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“, град Казанлък. Любовта и към науката впоследствие я отвежда към СУ „Св. Климент Охридски“, град София, където в Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността“ защитава своята докторска дисертация по направление „Обществени комуникации и информационни науки“, специалност „Журналистика и връзки с обществеността“. Емилия Николова притежава и три магистърски степени по специалностите „Връзки с обществеността“,  „Консултативна психология“ и „Социални дейности“. Специализира в областта на публичните комуникации и най-вече в областта на Арт мениджмънта и PR на арт организации. Притежава допълнителни квалификации от колеж „St. Gales College Highgate”, Лондон, Обединено Кралство. Преминала е обучение и при Pantazis Iordanidis, M.D., Ph. D., Department of Nutrition, Thessaloniki, Greece; Tom Borcovec, Penn State University; Paul Wheble, London.

Емилия Николова е автор на книгите: „Стимулиране на обучението по предприемачество през целия живот. Жени, политики, инструменти, проекти“, 2013 г.; „Bulgarian Face of Women Entrepreneurshir. Practical, Social and Media Discourse“, 2013 г.; „Комуникацията като социално-психологически феномен“, 2012 г.; „Основи на женското предприемачество. Теоретични и практични аспекти“, 2012 г. и „Младите предприемачи на България“, 2011 г. В момента подготвя издаването на шестата си книга. Николова е автор на десетки научни статии, публикувани в редица български и международни научни издания, както и на над 100 стихотворения.

Емилия Николова е създател и собственик на Творческа къща „EmiliaArt“, специализирана в разпространение и затвърждаване имиджа и творческите постижения на редица съвременни български автори, творци в сферата на изобразителното и приложното изкуство. В момента Творческа къща „EmiliaArt“ работи по два основни проекта: „Когато жените творят, градовете оживяват“ и „За още една детска усмивка“, който е благотворителен. Понастоящем Емилия Николова е и криейтив мениджър и директор „Връзки с обществеността“ на фирма „Арес консулт“, град Бургас – фирма, специализирана в областта на дизайна, рекламата, нестандартните и иновативни уеб решения и изграждането на пълна корпоративна идентичност. Това е още едно от местата, в които художникът и творецът в нея успява да експериментира, да създава и развива нови проекти и да ги претворява в завършени художествени продукти. Емилия Николова предпочита работата с масло, но често се впуска в творческо приключение и чрез използването на сухия пастел – също неин любим материал. Авторката има седем самостоятелни изложби и участие в десетки общи творчески изяви, като например: изложба „Пет морски приказки“ 2014 г., гр. София; изложба „Кръстодрумища“ 2014 г., гр. София; инициатива „Бяло лято“ 2014 г., гр. Велико Търново; изложба „Цветни магистрали“ 2014 г., гр. Стара Загора; изложба „Обединени художници за обединена Европа“ 2014 г.,гр. Стара Загора; изложба „Пролетни надежди“ 2014 г., гр. Велико Търново; изложба по авторски проект на Творческа къща „EmiliaArt“ „Когато жените творят, градовете оживяват“ 2014 г., гр. Бургас; изложба „Моят свят в цвят“ 2014 г., гр. Сливен; изложба в галерия „Бургас“ 2013 г., гр. Бургас; изложба „Изкуство без граници“ 2013 г., гр. София; изложба „Предколедни вълшебства“ 2013 г., гр. Карнобат; изложба в читалище „Просвета -1888“, 2013 г., гр. Поморие; изложба „Подайте ръка на Татяна“ 2013 г., гр. Бургас; изложба „В началото бе рисунката“ 2013 г., гр. Поморие; участие в Международен пленер „Изкуство без граници“ 2013 г., гр. Несебър и гр. Поморие; изложба „Цветя от луната“ 2013 г., гр. Поморие; изложба „Море“ 2013 г., гр. Бургас; изложба „Тя - жената, любов и вдъхновение“ 2013 г., гр. Поморие; изложба „Нережисирани мигове“ 2013 г., гр. Бургас; участие в Международен арт проект „Картина от мнозина“ на Арт център „Орхидея“, гр. Карлово, 2013 г.; участие в Международен конкурс на галерия „Рибаков“ 2013 г., гр. Москва, Русия, където печели наградата на зрителите. Картини на Емилия Николова неизменно присъстват и в редица благотворителни инициативи, както на територията на родния и град, така и в други градове на страната. Авторски творби на художничката са притежание на ценители на изкуството от Мексико, САЩ, Турция, Великобритания, Русия и др. Емилия Николова е член на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията на жените предприемачи „Селена“.


Красимира Илчева е родена в град Русе, но живее и твори в гр. Ямбол. Нейната първа среща с изкуството датира от няколко години. Това е искра, която се запалва изведнъж, но която се разгаря дълго и трайно. Започвайки да рисува, Красимира открива липсващото парченце от пъзела - то я прави цялостна и завършена. Именно в изкуството художничката открива един друг свят - свят, в който времето не съществува, свят, в който всичко е единствено и само цвят, форма и любов. За творческото си пътешествие Красимира Илчева казва: „Вземайки четките и платното аз се пренасям в една друга реалност! И тогава, започвам да говоря, да разказвам, да споделям чувства, мисли, емоции, настроения, но не с думи, а с цветовете и формите, които се изливат на платното... Понякога е много лесно да бъда разбрана, но понякога съвсем не. И това е защото обичам да провокирам, да карам човек да мисли малко повече от обичайното, да се опита да счупи рамките и да излезе от стереотипите, за може да види невидимото и да усети посланието! Щастлива съм и се чувствам късметлийка, че мога да живея в тези два свята - нашия физически и другия на цвят, форма и абсолютна безусловност...“.

Красимира Илчева твори в сферата на живописта и приложното изкуство. Авторката често обича да смесва материалите, като чрез това, което ни е дарила природата, пресъздава собствения си свят, навлиза в абстракцията, извлича красотата на тайното и мистичното, на всичко онова,което ни заобикаля и което прави живота ни по-вълнуващ и по-красив.

Красимира Илчева има участия в следните изложби и творчески изяви:

2014 - съвместна изложба „Кръстодрумища“, гр. София;
2014 - съвместна изложба по проект „Когато жените творят градовете оживяват“, гр. Бургас;
2014 - участие в Международен арт проект „ Картина от мнозина“ на Арт център „Орхидея“, гр. Карлово;
2013 - „Двама художници, рисуват на едно платно“ - съвместен проект с художник от Дания;
2013 - участие в регионално изложение на изкуствата, гр. Ямбол;
2013 - самостоятелна изложба в Арт Център „Орхидея“, гр. Карлово;
2013 - участие в Международен фестивал на изкуствата и занаятите, гр. Бургас;
2013 - самостоятелна изложба в читалище „Диана“, гр. Ямбол;
2013 - участие в Международен пленер „ Изкуства без граници“, гр. Несебър;
2013 - самостоятелна изложба в Арт Клуб „Мароко“, гр. Пловдив.

Красимира Илчева е носител на втора награда „Рицар на четката“, 2014 г. на Арт център „Орхидея“, гр. Карлово.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
19.09.2014 г. 13:46
Етикети:
София
Център-ателие Николай Шмиргела
Красимира Илчева
Емилия Николова
Евгения Маринчева-Jen
Изложба Кръстодрумища
Посетено:
1432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19853-izlozhba-krastodrumishta-v-sofiya