Изложби

Български витраж

Изложба, лекции, уъркшопи, занималня за деца

Български витраж


◊ СЪБИТИЕТО

Български витраж
Изложба, лекции уъркшопи, занималня за деца

Организатори:
Фондация "Българско арт стъкло"
Галерия "Витра"

25.09. – 25.10.2014
                             
Откриване: 25.09., 19.00,
Галерия "Витра",
ул. "Перник" – 91, партер
1302
София


Стъклописта е едно от най-популярните изкуства в света. Векове наред то украсява храмове и дворци, а в наше време навлиза във все повече обществени и частни сгради, включително университети, болници, театри, летища, гари.

За началото на това изкуство се спори. Кога е направен първият витраж в света и как е изглеждал той, никой не знае. И ако най-старите стъклописи, достигнали до нас, съхранени в катедралата на град Аугсбург, Германия, са на повече от десет века, то е редно да се запитаме къде в историята на това изкуство е мястото на българския витраж?

Имаме ли национална школа по стъклопис? Кои са нашите класици и къде се намират техните най-значими произведения?

А кои са нашите съвременници? Знаем ли името на поне един български витражист и можем ли да направим разлика между професионална работа на художник и самодейно хоби изпълнение?

Тези и много други въпроси, свързани с това старо и прекрасно изкуство, ни провокираха да се опитаме да намерим техните отговори чрез организирането на настоящия проект.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Приехме този начин на представяне, тъй като, поради пропускателните режими, тези безценни творби остават недостъпни за очите на масовия зрител. Надяваме се, че настоящата изложба ще бъде добър медиатор между публиката и българските класици на стъклописта, които е крайно време да бъдат извадени от забвението, на което, десетилетия наред, ги обрича неблагодарната ни памет.

Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев.

Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова и Никола Грозданов.

Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел. Надяваме се, че в бъдеще ще успеем да представим нови техники и теми, които да запознаят публиката с модерните тенденции в това изкуство в Европа и по света.

Изложбата няма търговски характер. Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописта у нас, с образователна насоченост към ученическата и студентската аудитория.

Съпътстващата програма от лекции и уъркшопи, които ще бъдат проведени в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” и Нов български университет ще бъде проведена от художници, участващи в изложбата, както и от доц. д-р Виолета Василчина, изкуствовед.

Детската занималня включва игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата.
Целта е по занимателен и интересен начин най-малките да бъдат въведени в света на едно красиво изкуство, което не се изучава в училище. Надяваме се също, че по този начин техният престой пред компютрите и телевизионните екрани ще бъде намален за сметка на новото занимание, което би могло да отключи неподозиран до сега талант и някой ден да се превърне в професия!...

Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата. Така детето ще бъде в непрекъснато съприкосновение с живото изкуство, в необичайната, но вълшебна атмосфера на Българския витраж.

С любезното партньорство на Метрополитен София, на метро станция „СУ „Св. Климент Охридски”, в пешеходната зона откъм Орлов мост, от 18 септември до 12 октомври 2014 г., ще може да се види алтернативната изложба „Български витраж”, изцяло във фотоси.

Нашите намерения са през 2015 г., изложба „Български витраж” да бъде показана в още четири български града – Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново, за което ще информираме допълнително.


ФБАС благодари на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес” ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.

Автор: Искра Павлова, ФБАС
17.09.2014 г. 14:02
Посетено: 1510
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19845-balgarski-vitrazh