Изложби

Скулпторът Емил Попов и Махатма Ганди в Галерия A & G Art Meeting, Варна

Изложбата на Емил Попов е посветена на участието му в проекта „Данди мемориал“

Скулпторът Емил Попов и Махатма Ганди в Галерия A & G Art Meeting, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Емил Попов и Махатма Ганди – две личности в Галерия A & G Art Meeting
16-21 септември, 2014 г.

Откриване: 16 септември, 19,00 часа
Галерия A & G Art Meeting, Варна (ул. "Братя Шкорпил" 13)
Среща с автора: 16 септември от 14,00 до 16,00 часа

Една година след откриването на Галерия A & G Art Meeting с изложба на Емил Попов, и малко преди в Индия да отбележат 145 години от рождението на Махатма Ганди, скулпторът отново се завръща във Варна. Този път, за да представи участието си в голям артистичен симпозиум в Индия.

През декември 2013 година Емил Попов бе единственият участник от Източна Европа в проекта „Данди мемориал“ (Dandi Salt Satyagraha Memorial) в село Данди, щата Гуджарат, Индия, посветен на личността на Махатма Ганди. Инициативата се провежда под егидата на Министерство на културата на Индия. Участниците, избрани от организаторите – 40 скулптори от Индия и други страни, имат за задача да направят по 2 фигури в естествена големина. Фигурите, заедно с 5-метрова скулптура на Ганди и светлинна пирамида с езеро до нея изграждат мемориален комплекс, посветен на Махатма Ганди. На 2 октомври тази година се навършват 145 години от рождението на индийския духовен водач.

Настоящата изложба на Емил Попов е посветена на участието му в проекта „Данди мемориал“. Своите преживявания и работа в Индия уважаваният български скулптор представя в богат снимков материал и няколко постера. Специално място е отделено на живота и делото на Махатма Ганди, които са визуализирани на десетина табла с текст на български език и снимки, благодарение на изданието, донесено от Емил Попов от Индия. На изложбата ще се прожектира и кратък филм, посветен на живота на Махатма Ганди.

Емил Попов е роден през 1951 г. в Кюстендил. Завършва скулптура в класа на проф. Любен Димитров. От 2002 г. е професор по скулптура в Националната художествена академия. Има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина и участия в над 20 скулптурни симпозиуми по света, посветени на работа с различни материали. Автор е на монументална скулптура - бюст на Златю Бояджиев в Пловдив, бюст на Йордан Радичков (част от монумента „Илинденско-Преображенско въстание“ - Предела),  паметник на Григор Вачков в София и други.


◊ ПРОЕКТ "ДАНДИ МЕМОРИАЛ"

Соленият поход – Сатяграха в истинския смисъл

„Преди да започне Сатяграха, Ганди остава мълчалив няколко седмици в дълбока медитация. Мнозина го питат защо не предприема никакви действия, въпреки че може да започне и да поведе протест. Той е бил в очакване на вътрешния си глас, като в същото време настойчиво е отправял искане към Британското правителство за отмяна на Соления данък, предоставяйки му и време да го обмисли. Когато правителството не се съгласява и когато Ганди долавя вътрешния си глас, се поставя началото на Сатяграха и Соленият поход започва. Той лично избира 80 души, които да го придружат. Заедно те представляват многообразието на страната – от различни възрастови групи, от различни вероизповедания, от всички части на страната, от различни социални прослойки. В похода не е включена нито една жена. Ганди е искал опонентите му да нямат никакво извинение да упражняват насилие над Сатяграхите. Макар че само 80 души са официално избрани за участие в похода, хиляди хора прииждат на тълпи. За мнозина, сред тях и някои от най-известните лидери, е било невъобразимо, че една щипка сол може да разклати основите на една велика империя. И все пак именно това се случва в Данди, отдалечено селце близо до Сурат, щата Гуджарат, Индия. Защо успява Соленият поход? Той е движение, при което нито един от принципите на Сатяграха, така, както са описани от Ганди, не е нарушен. Никаква агресия от страна на Сатяграхите, въпреки бруталните физически посегателства от страна на противниците“.
Из беседа на проф. Самдонг Ринпоче, изнесена през декември 2013 г.

Повече за проекта „Данди мемориал“ в официалния сайт: http://www.dandimemorial.org/


Автор: Елена Владова
16.09.2014 г. 12:13
Посетено: 1344
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19837-skulptorat-emil-popov-i-mahatma-gandi-v-galeriya-a-g-art-meeting-varna