Изложби

Ретроспективна фотографска изложба "Светът на Николай Хайтов"

95 години от рождението на Николай Хайтов (1919-2002)

Ретроспективна фотографска изложба "Светът на Николай Хайтов"


◊ СЪБИТИЕТО

Ретроспективна фотографска изложба "Светът на Николай Хайтов" ще бъде официално открита на 15 септември 2014 г. от 18:30 часа в галерия „Средец“ на Министерство на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17.

Фотоизложбата в галерия „Средец” е посветена на 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919-2002), тя е подготвена от Фондация „Памет” съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев. Реализирана е под патронажа на министъра на културата и с подкрепата на Министерството на културата.

Един автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите прочути „Диви разкази”, заквасен с маята и с духа на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарствата и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина. В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешитите на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатани на фотографиите, са и прототипите на голяма част от разказите.

Известна е слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните настроения, пориви и житейски съдби. Неведнъж вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост с помощта, разбира се, на творческото му въображение и писателски нюх, се превръщат и в есе, разказ, пиеса или филм. Така правеше Николай Хайтов, но ще съумеем ли и ние днес, гледайки същите черно-бели фотографии от неговия архив, да стигнем до него и неговата душевност, до неговите тревоги и въжделения? Всеки един от нас може поне да опита и както казва самият автор: „... за да може една работа да се разбере, трябва да си я видял и отпред, ама и отзад!”.

При подготовката на ретроспективната експозиция от Фондация „Памет” предложиха на днешните млади творци да онагледят усещането и докосването до безспорния шедьовър на късия разказ и да пресъздадат своя поглед и своя прочит на „Диви разкази”. Тяхното виждане ще бъде също част от изложбата в галерия „Средец”, а защо не и основа на едно ново издание на „Диви разкази”, илюстрирано от тях.

Изложбата „Светът на Николай Хайтов” ще продължи в галерия „Средец“ на Министерство на културата до 26.09.2014 г.


Автор:
МК
Публикация:
15.09.2014 г. 16:39
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19826-retrospektivna-fotografska-izlozhba-svetat-na-nikolay-haytov