Изложби

Изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго (1944-1969)

Галерия "Дебют" открива новия сезон

Изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго (1944-1969)


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба акварели на Маргарит Цанев-Марго (1944-1969)

15-30 септември 2014

Галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


По традиция галерия "Дебют" открива новия сезон с изложба на Маргарит Цанев, известен сред приятели и почитатели като Марго.

Колекцията, която галерия "Дебют" представя е най-малко познатата част от творчеството на автора  - акварелни пейзажи от ученическите му практики в София, Мелник, Копривщица и Трявна. Въпреки крехката възраст, на която са правени (авторът е бил между 15 и 18 г.), работите впечатляват със зрялост и завършеност.

Тези творби стават достояние на широката публика през 2007 година, когато братята на Марго откриват във фамилната къща папка с акварели от ученическите му години в София, в Художествената гимназия. Със съдействието на неговия приятел и съученик, Любомир Савинов, както и с волята на братята, тази папка, с над 70 пейзажа, е дарена на гимназията и през септември 2007 г., непоказваните творби на Марго са експонирани за първи път в галерия "Дебют" и галерия-книжарница "София Прес".

Колекцията от акварели на Маргарит Цанев е вдъхновение както за всички възпитаници на НУИИ „Илия Петров”, така и за приятели и почитатели, за специалисти и широката публика.

„И все пак, малкото, което ни е оставил Маргарит, безспорно носи белега на голямото изкуство. И какво бих могъл да кажа, за да го защитя или допълня, когато самото то говори езика на мъдростта, на откровеността, на обичта към духовното у човека, а този език е по-убедителен и по-прям от всичко друго, защото той произхожда от живота, от реалността”.
(Част от словото на проф. Л. Далчев при откриване на втората възпоменателна изложба на Марго през 1979 г.)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Маргарит Цанев Иванов е роден в град Тетевен на 30 октомври 1944 г. След завършване на 7. клас той е приет с отличие в Художествената гимназия в София. През 1964 година завършва Художествената гимназия. През 1965 година е приет да следва специалност „Скулптура“ в Художествена академия, в класа на проф. Секул Крумов. През 1968 година Деканатът на Академията прекратява студентските му права за една година, което принуждава Цанев да напусне София.

През януари 1969 година Маргарит Цанев напуска този свят. Паметта му е почетена с импровизирана посмъртна изложба в Академията, организирана от негови приятели и състуденти, но закрита едва няколко дни след началото. Приятелите на Марго инициират през годините изложби, с които напомнят за талантливия и рано напуснал ни автор. Издадени са и албуми с негови творби.

През януари 2008 година режисьорът и сценарист Иван Росенов завършва документалния филм „Марго и приятели“, посветен на живота и изкуството на Маргарит Цанев.


Автор: Олимпия Николова
12.09.2014 г. 15:18
Посетено: 2908
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19806-izlozhba-akvareli-na-margarit-tsanev-margo-1944-1969