Изложби

Традиция и настояще на чешката театрална кукла

Изложбата ще представи световно признат културен феномен

Традиция и настояще на чешката театрална кукла


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за изкуства – Театрален институт (IDU) в сътрудничество с Чешкия център в София, Софийска градска художествена галерия и Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ представят изложбата „Традиция и настояще на чешката театрална кукла“.
 

Откриване на изложбата на 19 септември от 18.30 часа в Софийска градска художествена галерия. Изложбата ще продължи до 26 октомври 2014 г.

Това е поредната презентация на чешкия куклен театър, с която IDU представя този признат в цял свят феномен. След изложбите, които Театралният институт реализира през изминалите години, например във Франция и САЩ, българската публика ще има възможност да се срещне с богатството и развитието на това театрално изкуство в Чешката република. Изложбата може да бъде вдъхновение и покана за страната, където кукленият театър е неразделна част от културния живот.

Изложбата представя 55 експоната, сред които сценични модели, кукли, маски и други обекти свързани с чешкия куклен театър. „Концепцията на изложбата се основава на представянето на многообразието в чешкото куклено изкуство – от най-старите експонати, отразяващи историята на чешкия куклен театър, до най-различни видове кукли от периода на модернизма, като известните фигури на Спейбъл и Хурвинек, до прочутия черен театър. Акцентът на изложбата е поставен предимно върху творби на съвременни чешки художници, работещи за кукления театър на най-значимите чешки професионални куклени сцени – театър „Алфа“, театър „Драк“, „Наивен театър“ в гр. Либерец, театър „Минор“ (напр. Петър Матасек, Ирена Маржечкова, Иван Несведа, Марек Закостелецки, Роберт Смилик)“, казва кураторът на изложбата и експерт за куклен театър в IDU Нина Маликова.


Като допълнение на изложбата, българската общественост ще има възможност да участва в уъркшоповете на кукления театър за деца и младежи. Творческата куклена работилница ще бъде водена от опитни чешки лектори от сдружението „Кукли без граници“.

Двудневният уъркшоп е предназначен за деца от 6 до 12 години, които ще могат да изработят собствени опростени кукли и да научат основни неща за анимацията под формата на малка репетиция на куклено представление.


Автор:
Чешки център
Публикация:
11.09.2014 г. 15:31
Етикети:
Чешки центъризложбаСГХГ
чешки куклен театър
Традиция и настояще на чешката театрална кукла
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19796-traditsiya-i-nastoyashte-na-cheshkata-teatralna-kukla