Изложби

"Фрагменти и присъствия". Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани

В рамките на "Нощ на музеите и галериите" Пловдив 2014

"Фрагменти и присъствия". Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани


◊ СЪБИТИЕТО

"Фрагменти и присъствия"
Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани

Пловдив, 13-26 септември 2014

На 13 септември, от 19:00 ч. в Пловдив ще се състои откриването на фотографската изложба „Фрагменти и присъствия“ на Франческо Артибани, млад и обещаващ представител на съвременната италианска фотография, в изложбеното пространство на читалище „Алеко Константинов“ в Пловдив на бул. „6-ти септември“ 160. Откриването ще завърши с коктейл.

Изложбата е организирана със сътрудничеството на Италианския културен институт в София и се провежда в рамките на „Нощ на музеите и галериите 2014“. Може да бъде посетена до 26 септември.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата включва селекция от 35 наскоро заснети фотографии, концепцията за които гравитира около едно „друго“, ефимерно измерение - на увеличените до безкрайност детайли, които достигат до космическо измерение, стремящо се максимално да се разграничи от постоянно безтегловната реалност. Несъзнателното надделява, опитвайки се да изкрещи чрез изследване на малки естетически възприятия, някои от които ежедневни, а други – продиктувани от природата или от потока на времето. Елементите придобиват нова форма и идентичност, прониквайки в собствената си вътрешност, като се гледат и показват какви са в действителност, сливайки се в една игра на цветове, светлина, играейки, за да дадат живот на нови елементи и контексти.

Франческо Артибани е роден в Рим на 15 август 1987 г. и понастоящем живее и работи в София. Произлиза от артистично семейство и от ранна възраст е заобиколен от артистична среда. Учи в Lycée Chateaubriand с френски език в Рим. Взима диплома за Моден стилист и консултант от Европейския институт по дизайн в Рим и следва магистратура по модна журналистика в Академия ди Лусо. Той е съосновател на модното списание "Spleen Magazine" и работи като моден консултант на свободна практика, куратор, фотограф и визуален артист.

Неговата фотография е вдъхновена от символизма, от симбиозата с природата, от цвета, който се идентифицира със сливането на образа, от циклите и движенията на тялото и на жестовете, от естествените движения и от техния сблъсък с емоционалността на света. Неговото естетическо търсене се ражда почти от една „физическа близост“ с човешката душа, с дълбочината й, с усещанията и провокациите на битието по отношение на ситуациите, които се опитва да разкаже чрез образите.


Същата изложба, но с различна подредба, вече беше представена от Италианския културен институт в София от 9 до 23 юни 2014 в галерията на Арт Център ФотоСинтезис, със сътрудничеството на Българската фотографска академия в рамките на Месеца на фотографията 2014, и също така беше част от програмата на Италианския фестивал в България 2014.


Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
10.09.2014 г. 20:55
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19792-fragmenti-i-prisastviya-izlozhba-na-italianskiya-fotograf-franchesko-artibani