Изложби

На рожден ден в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Три изложби с усмивка

На рожден ден в Дома на хумора и сатирата - Габрово




◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Място: Габрово, Дом на хумора и сатирата, зала 5
Дата: 31 март 2006 г. (петък)
Начало има (17.30 ч.), край няма ...
Вход: с усмивка!


◊ ТРИ ИЗЛОЖБИ

На 31 март (петък) в 17.30 ч. в залите на Дома ще бъдат открити 3 нови изложби:

1. „Музика и движение” – художествена фотография на ЗАФЕР  ГАЛИБОВ (България)

Авторът представя 40 изящни творби на класическата черно-бяла фотография, запечатали мигове от неговите пътешествия по цял свят и разкриващи любимите теми на твореца – джазът и неговите изпълнители (Рей Чарлз, Тина Търнър, Литъл Ричард, Теодосий Спасов и др.), танцът като израз на човешката същност и красотата в наглед баналните житейски ситуации.

Зафер Галибов е сред най-известните наши фотографи, оценен не само в България, а и в чужбина. Роден е през 1946 г. в София. Първите си фотографски опити прави едва 14-годишен. През 1974 г. е удостоен със званието фотограф–художник. През 1975 г. е незабравимата му среща с руския бард Владимир Висоцки, чиято неукротима енергия запечатва в десетки фотоси. Следват участия и отличия в редица национални и международни конкурси и представяне на авторски изложби в България, Литва, Израел, Финландия, Франция, Украйна, Русия, Австрия, Дания.

Връзките на Зафер Галибов с ДХС датират от 1983 г., когато той изпраща свои творби за участие в конкурсния раздел „Фотосмях” на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. През 2005 г. е член на журито на XVII-то издание на Биеналето.

Настоящата изложба е първо гостуване на именития фотограф в Габрово.

2. „Приятелски огън” – изложба политическа карикатура на ЧАВДАР  НИКОЛОВ (България)

Известният наш карикатурист отнесе тазгодишната награда на Дома на хумора от Националната изложба на карикатурата – София 2006. Традиционното отличие на Веселата къща – плакет „Светът е оцелял, защото се есмял” и диплом – бе придружено с покана към лауреата за гостуване със самостоятелна изложба в ДХС. И тя вече е факт – 50 оригинални карикатури, с които художникът открива „приятелски огън” по днешните политици, депутати и всякакъв род управници, чиито успехи или провали българският народ изживява на свой гръб. Творбите са с остро сатирично звучене и могат да се разглеждат като ярък политически документ за нашето време.

Чавдар Николов е е роден през 1959 г. Специализирал е визуална комуникация в Института по изкуства и дизайн в Бирмингам, Великобритания. Занимава се с политическа карикатура от 1990 г. Сътрудничи на в. „Стършел”, „Новинар”, „Свободен народ”, „Начало”, „24 часа”, „Фактор”, сп. „Одисей” и др. От 1997 до 2002 г. е политически карикатурист на в. „Демокрация”. Носител е на наградата за карикатура на в. „Стършел” от Националната изложба на карикатурата през 2003 г.

3. „Импровизация” – изложба хумористична фотография на ВЛАДИМИР  ВИТКОВ (Израел)

Авторът представя 41 цветни фотографии, носещи много настроение и разкриващи интересни ситуации от ежедневието. Обективът на твореца е запечатал необичайни импресии от улицата, природата, срещите на поколенията и заниманията на обикновените хора.
Фотографът-художник характеризира себе си и своето творчество така:

„Роден съм на 26.10.1940 г. в Минск. Датата на второто ми раждане също е известна. Това е 1956 година, когато любимата ми леля ми подари фотоапарат. Започнах да се любувам на света през окото на фотообектива. И го наблюдавам вече петдесет години.

След емиграцията ми в Израел не станах нито професионален фотограф, нито инженер. Работих в редица заводи, но в главата ми винаги беше фотографията.

Снимам това, което ми е интересно, а в палитрата на фотографското изкуство съм избрал своя цвят още като юноша – това е интелектуалната фотография, която кара зрителя да мисли и размишлява, дори когато фотографията вече не е пред очите му.”

Владимир Витков участва за първи път със свои творби в Международното биенале в Габрово през 1989 г., а през 2005 г. дарява три свои фотографии на фонда „Хумор на народите” на ДХС. Това е първата му самостоятелна изложба, гостуваща в България.

Екипът на Веселата къща кани най-любезно всички приятели на хумора да почетат тържеството и споделят радостните емоции на празника!


◊ 1 АПРИЛ В ГАБРОВО

1 април – Денят на шегата и на лъжата опашата – е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. С тази дата са свързани много важни събития от историята на града.

На „лъжовния” 1 април 1972 г. в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка” на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и сред звездите.

На 1 април 1976 г. украинският астроном от Кримската астрофизическа обсерватория Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции. Новооткритата планета получава регистрация и името ГАБРОВО в Центъра за малки планети на Смитсоновата астрофизическа обсерватория, САЩ.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които „спастрянето е по-спорно от печеленето”. И макар че икономисват от всичко, за приятели и почитатели на хумора никога не пестят добри думи и дарове.

Така е и тази година, в която Домът на хумора и сатирата навършва 34 години. По традиция този празник – Ден на шегата и рожден ден на ДХС и на планетата Габрово – се отбелязва с весело тържество, интересни изяви, музика, подаръци, почерпка по габровски и много гости.

И тази година екипът на ДХС подготвя приятни изненади за всички почитатели на хумористичното изкуство, които ще му гостуват по случай празника. Почетни гости на тържеството ще бъдат известни творци, които ще представят свои самостоятелни изложби.


◊ ИЗ СТРАНАТА

П.П.  По случай рождения си ден Домът на хумора и сатирата представя колекции от своя богат художествен фонд „Хумор на народите” и в други градове на страната.

В Художествената галерия в Ловеч Домът гостува с изложбата „Бай Ганьо” – колекция карикатури на Тодор Цонев.

В Регионалната библиотека в Бургас ДХС ще покаже изложба от творби на бургаски художници, участвали през годините в конкурсните раздели на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
27.03.2006 г. 08:53
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1979-na-rozhden-den-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo