Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Анета Яламова

Изложба живопис - от 11 септември до 2 октомври 2014

Арт галерия Le Papillon представя Анета Яламова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon
представя

Анета Яламова
„Въртележка“


Изложба живопис

11 септември - 2 октомври 2014

Галерия Папийон, ул. "Драгоман" 12, Варна

 
„Всяко изкуство е свързано с някаква тайна, с усета за нещо сакрално, с усета за някакво чудо, което ни извежда от реалността. Художникът вижда красотата, в която се влюбва и предава чувството на хората със своите картини.“


От 11 септември до 2 октомври художничката Анета Яламова ще пренесе духа на стария град в пространството на галерия Le Papillon във Варна, където ще подреди 26 живописни платна в поредна самостоятелна изложба. Авторката със силно изразен жизнерадостен почерк, популярна и сред Варненската публика, е родена през 1958 г. в старопрестолния град. Завършва специалност "Живопис" във Великотърновския университет, като във времето развива своя стил в областта на съвременната наивистична живопис, т.н. стил  "Арт Наив Модерн". В кариерата си има 17 самостоятелни изложби в галерии като "Арте", "Ромфея", "ВиАрт", "БулАрт", "Кристина", "Дема", "Драка", „Минерва“ и др. Участвала е в колективни изложби в Полша, Венецуела, Швейцария и др.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Анета Яламова е един от българските художници, които работят в областта на наивистичната живопис. Тя открива теми и сюжети в картините си сред очарованието на старата градска архитектура и  народните  мотиви свързани с  вярванията и бита на българите. Сякаш биографично се илюстрира раздвояването на душата на човека, чийто корени са в селото, а живото дърво на творческото изразяване витае в атмосферата на романтичния град. Мили и прости сюжети, пропити с наивна влюбеност, носталгична меланхолия и иконографска светлина населяват платната на художничката. Изгражда платната си декоративно, прави впечатление лаконичния език и композиционния похват на наслагване на къщи, хора, чешми, комини във височина. Съчетано с ярък колорит, плътни и свежи цветови хармонии типични за иконографската традиция,  допълват усещането за радост от красотата, която създава талантливата художничка. За наше удоволствие  Анета Яламова пренася поглед и върху нашия град, като рисува няколко  платна със сюжети и от стара Варна, но не скрива любовта си към места запазили духа на миналото, като Велико Търново. Това, което прави специални и запомнящи се картините й, е ведрото чувство и лекото намигване към зрителя в картините, като например - крайбрежна улица, кафенета, красива архитектура и моряци с китари задирящи момичета, ще ви пренесат в една емоционално наситена среда. Свободата на избора и перфекционизма на изобразяване са отличителни черти за творческия й почерк. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, силна като пластично внушение, опоетизира естествената връзка село-град като вижда града в средновековната му битност – озарена от величие, което лесно се усеща в старопрестолно Търново. Живописният й похват и умението да разказва цветни истории бързо ни пренася през града, развежда ни из възрожденски улици, разлюлени от напора на чувствата, населени с хора и изпъстрени със случки. „Човек копнее по миналото, по любовта, която е изживял, по красотата, която е видял, по чувствата, които е изпитал. Но именно споменът ражда надеждата, че и бъдещето може да предложи хубави неща!", споделя художничката, като успешно изгражда един по-топъл, по-мил и оптимистичен вариант на света, пречупен през българската призма. Картините на авторката звучат като приказки, разказани с прости и наситени с вълнение слова. Подчинявайки живота си на рисуването, директна, напориста и всеотдайна, художничката с всяка своя творба подарява част от сърцето си и своята любов към живота като осъзнат главен смисъл на Битието.

През годините българските художници-наивисти  са доказали силни традиции в художествено-пластично отношение в наивистичния стил, като с успех са представяли изложби в България и чужбина, отличавани са с награди, а творбите им са притежание на големи галерии в страната и множество частни колекции у нас и в чужбина.

 
Изложбата на Анета Яламова ще можете да видите от 11.09 до 02.10.2014 г. във варненската галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, до Куклен театър.

Заповядайте на откриване на изложбата на 11 септември от 19:00 ч.!

Автор:
галерия Папийон
Публикация:
10.09.2014 г. 15:42
Посетено:
1532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19789-art-galeriya-le-papillon-predstavya-aneta-yalamova