Изложби

Изложба "Кутия в куфар" - 15 творби на съвременни френски художници

Френският институт в България ще участва в "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив

◊ ИЗЛОЖБАТА "КУТИЯ В КУФАР"

Френският институт в България има удоволствието да участва в десетото юбилейно издание на "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив на 12 и 13 септември. Това значимо събитие в културния живот на най-древния град в България е обогатяващо и емблематично както за музеите така и за жителите на града. Франция, която организира Нощ на музеите от 15 години, превърнала се от 2004 г. в Европейска нощ на музеите, оценява важността на една толкова мащабна културна проява. Нашето участие е скромно, но целта е двустранното сътрудничество и културното разнообразие, така високо ценено от Европейския съюз.

Изложбата “Кутия в куфар” представлява модули от съвременната френска артистична сцена, предоставена през 2014 г. за обиколка във френската културна мрежа от европейската зона. Тя обединява 15 оригинални творби на съвременни френски художници.

Изложбата "Кутия в куфар" насочва към размисъл върху движението на произведенията на изкуството и насърчаване на техните автори. Целта е да се представи съвременната френска артистична сцена в международен контекст. Нейното заглавие се свързва с произведението на Марсел Дюшан, който по време на емиграцията си в Съединените щати, подобно на преносим музей, показва творенията си в миниатюрна форма.

В този контекст петнадесет млади творци са поканени да изготвят конкретен проект на определен принцип: да поставят произведението си в куфар, независимо дали е живопис, инсталация, видео, скулптура или пърформанс. "Кутия в куфар" сама по себе си може да бъде интегрирана или не в представянето на произведението, в зависимост от избора на твореца.

Всяко място-домакин преценява как да подреди своята собствена изложба, като избира да покаже или да активира кутиите, които иска.

Автори:

. Фара Атаси
. Летисия Бадо-Осман
. Джонатан Бине
. Гаел Букан
. Луиз Ерве и Клое Майе
. Рено Жере
. Пиер Лаба
. Кристоф Льометр
. Емили Питоазе
. Елиза Пон
. Жулиен Превио
. Флориан Пюнер и Давид Рафини
. Клеман Родзиелски
. Бенджамен Серор
. Шинго Йошида




Автор:
Френски институт
Публикация:
08.09.2014 г. 12:46
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19777-izlozhba-kutiya-v-kufar-15-tvorbi-na-savremenni-frenski-hudozhnitsi