Изложби

Европейският избор на Украйна в карикатури

Гостува фестивалът "Гогол фентъзи"

Европейският избор на Украйна в карикатури


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 септември от 17.30 часа в зала 6 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита изложбата „Украинският избор. Украйна - Европейски съюз“.

Подбраните 44 карикатури и шаржове са част от третия едноименен конкурс, организиран в град Херсон, Украйна, в рамките на Международния проект „Гогол фентъзи“ (а са получени 500 карикатури от 25 страни). Там някъде, където е роден големият класик сатирикът Гогол, са се досетили, че неговото творчество може да бъде прочетено от съвременните хора по съвременен, ще рече – модерен начин. Затова и фестивалът, учреден, за да създава мостове между творците със средствата на хумора и сатирата, има литературен раздел, карикатурен, илюстрация, скулптура, и се обогатява и с автори, и със спонсори, както споделят организаторите.

Третият карикатурен конкурс „Европейският избор. Украйна – ЕС“ завършва с пътуваща изложба, чиято първа задгранична „спирка“ е Габрово.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тази изложба е една голяма изненада в програмата на Музея „Дом на хумора и сатирата“. Макар да е запланувана още миналата година. Тогава едва ли някой си е представял, че темата „Украйна“ ще поведе по такъв драматичен начин световните новини, ще се обагри в жестоките нюанси на кървавото, пред очите ни ще избликнат трагедии... А само преди три-четири десетилетия в Украйна четат сатирична повест с място на действието – карнавалът в Габрово, написана от друг украински хуморист Евген Дудар. Украинската карикатура винаги е била разпознаваема и нейните най-големи майстори са отличавани с престижни награди на не един международен карикатурен форум. От нея винаги е бликал ведър смях, а когато е била посветена на сериозна обществена тема, тонът е бивал категоричен и неоспорим, подходът самобитен, рисунката сочна. Сега карикатурният конкурс има основно направление политическата карикатура и изразява единомислието на сатириците, участващи в него, че Украйна има право да направи своя европейски избор. Тъкмо чрез творбите си всички подкрепят този избор и категорично не приемат цялата офанзива на външни и вътрешни сили да му се противопоставят с цената на хиляди човешки живота... Да, художниците не са спестили недоверието, колебанието, съмненията, обзели обикновения украинец пред прага на новата реалност, чийто символ са синьото знаме със звездите, често алегорията отстъпва на директното внушение и поясненията са излишни. Отделно внимание заслужават шаржовете на политици, но нека зрителят направи своите открития сам в залата на изложбата. Ще му направи впечатление и как подхождат към темата автори от страни от и извън Европейския съюз (Йован Прокоплевич и Н. Убович, Сърбия; С. Бакулис, Гърция; Х. Цебула, Полша; Петришан, Румъния).

Ще видим наградените произведения: на Виктор Голуб (Украйна), Сергей Тюнин (Русия) и Валерий Тарасенко (Русия). Сред отличените с дипломи е известният български карикатурист Ивайло Цветков.

Очаква се гости на вечерта ще бъдат някои от организаторите, както и български карикатуристи, участници в конкурса.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 5 октомври.

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
03.09.2014 г. 09:00
Етикети:
карикатураизложбаГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
фестивал Гогол фентъзи
Украинският избор
украинска карикатура
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19761-evropeyskiyat-izbor-na-ukrayna-v-karikaturi