Изложби

Лекция на Яра Бубнова и инсталация на Сашо Стоицов

Акция: Съвременно изкуство в СГХГ

Лекция на Яра Бубнова и инсталация на Сашо Стоицов


◊ СЪБИТИЯТА

На 28 март (вторник) 2006 г. от 17 часа в СГХГ ще се проведе първата от 10-те лекции за съвременно изкуство на Яра Бубнова.

След това от 18.30 ч. ще се открие изложбата на Сашо Стоицов „Водопад”, показана за пръв път в галерия Солерс през 2005 г. Тя беше дарена на СГХГ от автора като част от „Акция съвременно изкуство”.


◊ ЛЕКЦИИТЕ НА ЯРА БУБНОВА

Какво е съвременно изкуство?
1. Абстракция. Наследените търсения и новаторските постижения през 50-те на 20. век
2. Тоталитарно изкуство, География, история, примери
3. Поп-арт, новият реализъм, капиталистически реализъм. Хиперреализъм
4. Нематериални форми на визуално изкуство – пърформанс, акция, ланд арт, боди арт
5. Концептуално изкуство. Език и образ. Проблемите на идентичността
6. Изкуство и „новите“ технологии. Фото-, видео- и виртуални образи
7. Краят на модернизма? История, съвременност, разкази
8. Неоконцептуализъм – политически аспекти на изкуството. Загуба на центъра, „размножаване“ на центрове, център – периферия
9. Къде сме ние, кои сме ние? България и Балканите в съвременното изкуство
10.  „Арт-система“: институции, йерархии, роли


◊ ЗА АКЦИЯ "СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО"

Целта на „Акция: Съвременно изкуство” е попълване на фонда на СГХГ „Съвременно изкуство и фотография” и стимулиране на най-новите тенденции в българското изкуство. Екипът на галерията е убеден, че задачата на музея е да следи, избира и съхранява най-доброто не само от миналата, но и от настоящата история на изкуството. Тази функция в нашите условия се засилва още повече от липсата на Музей на съвременното изкуство. Вече 20 години няколко поколения художници работят в областта на новите изразни форми, но тяхната продукция не намира място в музейните колекции. Този обезпокоителен факт ни накара да пристъпим по-активно към опазването на това изкуство.

След изложбите на Надежда Олег Ляхова и Боряна Драгоева през изминалата година, сега СГХГ показва дарението на художника Сашо Стоицов. Инсталацията „Водопад” включва пластики от макетен картон, рисунки, живопис, отпечатък.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Сашо Стоицов (р. 1952) е едно от най-известните и интересни имена в историята на съвременното българско изкуство. Започнал кариерата си като живописец, той е сред първите художници, които реагират на променените условия от края на 80-те години на 20-ти век. Творбите му от този период остават в класиката на българския авангард. Той е сред малцината, чиито изяви свързваме с понятието соц-арт.

От 1998 г. Сашо Стоицов живее и работи в Ню Йорк. След няколкогодишна пауза художникът направи бляскаво завръщане в родината си – най-напред с изложбата „Природно” в Националната художествена галерия през 2004 г., а после и с изложбата „Водопад” (показана за пръв път в галерия „Солерс” през 2005 г.).

Във „Водопад” идеята на Сашо Стоицов е да създаде минималистичен образ на природата и по специфичен, ненатрапчив, но изразителен начин да внуши на зрителя усещане за първичност, сила и неподправеност.
Автор:
СГХГ
Публикация:
24.03.2006 г. 16:18
Етикети:
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1971-lektsiya-na-yara-bubnova-i-instalatsiya-na-sasho-stoitsov