Изложби

Юбилейна изложба на Наум Хаджимладенов в галерия "Средец"

По случай 120 години от рождението на художника

Юбилейна изложба на Наум Хаджимладенов в галерия "Средец"


◊ СЪБИТИЕТО

От 31 юли до 29 август 2014 г. в галерия „Средец” на Министерство на културата ще бъде представена юбилейна изложба на Наум Хаджимладенов,
по случай 120 години от рождението му.

Изложбата се организира с подкрепата на Министерство на културата и Национален музей на българското изобразително изкуство.

По думите на г-жа Ружа Маринска – „Днес са останали творбите му – посланици пред поколенията. Разпознаваме почерка му сред всички други. Как? Той рисува естествено, без насилие над себе си и над образите. Гледа на човешките перипетии някак отдалеч, но не безучастно. Мъдрец е Наум Хаджимладенов, саморасъл, тукашен мъдрец. Казва ни: „Такъв е животът, такава е човешката участ откакто свят светува”. Прави го без поза, без амбиция на проповедник.

Сегашното време, което нехае за признатите авторитети, което разбърква установените йерархии, именно към фигури като Наум Хаджимладенов проявява жив интерес. Защото може би по свой си начин открива в изкуството им някакви непоколебими вечни истини и уважава тяхната всеотдаденост.

Изложбата, инициирана от шепа колекционери и почитатели на Наум Хаджимладенов, е щастлива среща с неговото изкуство.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Наум Хаджимладенов е роден в Самоков на 15 юли 1894 г. През 1921 г. завършва живопис в Държавната художествената академия, София, при проф. Иван Мърквичка. Същата година организира своята първа самостоятелна изложба в Самоков. Започва работа като учител в родния си град. От 1934 до 1946 г. известният живописец и график живее в София – приет е за член на СБХ, работи в различни вестници, илюстрира библиотека “Древна България”. В този период Хаджимладенов участва в редица ОХИ в столицата и други градове, в представяния на българското изкуство в чужбина - “Рьорих мюзеум” (Ню Йорк, 1935), Прага, Атина (1938). Участва в международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. През 1937 г. Хаджимладенов е награден със златен медал на Парижкото изложение за творбата си "Пазар в Самоков". През 1938 г. на изложба на българска живопис в Атина е награден с орден “Св. Александър”. През 1954 и 1964 г. е награден с орден “Кирил и Методий” – І степен. През 1975 г. е обявен за Почетен гражданин на Самоков.

Творби на Наум Хаджимладенов са притежание на НХГ, СГХГ, Художествената галерия в Самоков, Дом на хумора и сатирата – Габрово, Художествената галерия в Сливен и други окръжни галерии, частни колекции в България, САЩ, Германия, Австрия, Франция, Белгия, Великобритания, Италия, Испания и др.

Умира на 20 август 1985 г. в Самоков.



Автор:
МК
Публикация:
14.08.2014 г. 14:50
Посетено:
2987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19705-yubileyna-izlozhba-na-naum-hadzhimladenov-v-galeriya-sredets